Odbojka
 
 
 
 
 
Intervju Alen Komel
 
 

PRECEJ LAHKO ŠE NAPREDUJEM

Alan Komel si z dobro predstavo proti Portugalcem utira pot v prvo šesterko
 

Alan Komel, 25-letni odbojkar iz Nove Gorice, se je po slabem letu dni vrnil v slovensko reprezentanco. V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo ga zaradi družinskih zadev ni bilo v izbrani vrsti, letos pa se je vrnil in na prvi tekmi Slovenije v evropski ligi prispeval levji delež k zmagi proti Portugalski. Sprejemalec slovenske reprezentance in po novem odbojkarskega kluba Salonit kljub dobri predstavi na Portugalskem ostaja skromen.

 

Na tekmi proti Portugalski ste zaigrali v prvi postavi, ponujeno priložnost pa zelo dobro izkoristili. Plod česa je Vaša tako zrela in odgovorna igra?

Moram priznati, da se še nekoliko lovim. Precejšnje število reprezentantov je v minuli sezoni nastopalo tudi v Srednjeevropski ligi in za njimi so močne tekme. Meni pa prav tako manjka. Mislim pa, da sem se kar hitro ujel s soigralci, čeprav še vedno poskušam vse skupaj še nadgraditi. Žal mi je, da Matija Pleško zaradi poškodbe ni mogel igrati, upam da bo čim prej odpravil težave z Ahilovo tetivo ter se vrnil v ekipo. Do takrat pa upam, da ga bom ustrezno zamenjal.

 

V portugalskem taboru so po porazu na prvi tekmi v evropski ligi poudarjali, da zelo malo časa trenirajo skupaj. Toda tudi slovenska reprezentanca ni imela ravno dolgih priprav. Kje so bile torej te prednosti, ki so slovensko reprezentanco pripeljale do zmage?

Naša prednost je zagotovo homogenost. V zadnjem obdobju smo bili kar nekaj časa skupaj na pripravah in predvsem za tiste, ki imajo za sabo težko sezono, je bilo zelo naporno. Veliko smo trenirali, treningi so bili naporni in na turnirju v Zagrebu, na katerem smo nastopili teden dni pred začetkom evropske lige, nismo delovali tako dobro kot zdaj na Portugalskem. Dejstvo je, da se stvari izboljšujejo, kar je samo vzpodbudno. Koliko časa so Portugalci skupaj sicer ne vem, vendar pa številni od njih igrajo v dobrih ligah. Zato sem še toliko bolj vesel, da smo jih premagali.

 

Kako se je bilo vklopiti v ekipo, saj je kar nekaj nosilcev igre letos igralo skupaj že med sezono v OK Autocommerce?

Oni so zelo povezani med sabo in imajo tudi že nekaj uigranih kombinacij. Prav tako so tu taktične kombinacije, za katere imajo prav tako dogovorjene znake in signale, tako da se glede tega še malo lovim. Vendar pa se trudim po svojih najboljših močeh. Tudi na tekmi proti Portugalski sem se poskušal čim bolj izkazati, saj se zavedam, da to ni le priložnost za zmago ekipe, ampak tudi za to, da pokažeš svoje znanje, da te opazijo in da si utiraš pot v prihodnost.

 

Za nekaterimi igralci je zelo naporna sezona. Poleg državnega prvenstva in pokala so nastopali še v evropskih tekmovanjih. Kako se njihova utrujenost odraža v reprezentanci?

Kaj pravzaprav reči o tem? Zelo dobro skrivajo! Kljub vsej nasičenosti se zelo dobro držijo in izrekam jim veliko priznanje. Upam, da bo tako ostalo tudi naprej. Še enkrat pa poudarjam – po tako naporni sezoni si fantje za vse skupaj zaslužijo veliko priznanje.

 

Vsaka tekma posameznikom in ekipi nekaj prinese…

Če drugega ne, so to zagotovo izkušnje. Ne glede na to ali so dobre ali slabe, je treba na stvar pogledati s pozitivne plati. Pač ugotoviš, kaj si storil narobe in na tem potem delaš, lahko napreduješ. Sam pri sebi opažam, da me v prihodnosti čaka še kaj nekaj dela. Tudi na tekmi proti Portugalcem moja igra ni bila popolna. S servisi sicer nisem imel težav, so bile pa zato na sprejemu in v napadu. V Zagrebu sem bil, po mojem mnenju, v tem elementu igre precej boljši. Tokrat sem poskušal čim bolj izkoristiti ponujeno priložnost, obenem pa upam, da se Matija Pleško čim prej vrne v ekipo. Pa tukaj ne gre le za Pleška, tu je še Davor Čebron, ki na Portugalsko ni odpotoval zaradi bolezni. Ko je ekipa popolna, to vpliva tudi na kakovost treningov. Posledica težjih treningov so dobre noge, ki skočijo v blok, skočijo za dober servis in podobno in s tem lahko na tekmah tehtnico prevesiš na svojo stran. Seveda vse skupaj ob ustrezni vadbi!

 

Vsak posameznik, vsaka ekipa vedno lahko še napreduje? Kje so »rezerve« slovenske izbrane vrste?

Če pogledam samo na tekmo s Portugalci, bi dejal, da lahko bolje serviramo in sprejemamo. Sam osebno se trudim in se glede sprejema dogovarjam s Sebastijanom Škorcem, Andrejem Flajsem in Matijem Pleškom. Tako ugotovimo kaj ustreza enemu in kaj drugemu in ta komunikacija med nami zelo dobro poteka. Zagotovo pa vsi lahko napredujemo in to v vseh elementih igre.

 

Premierni nastop v evropski ligi je Sloveniji prinesel zmago. Bodo apetiti zdaj kaj zrasli?

Že pred začetkom smo povedali, da nam bo evropska liga v prvi vrsti služila za pripravo na evropsko prvenstvo. Po tej zmagi vidimo, da tudi v evropski ligi lahko kaj naredimo. Menim, da smo s tako igro lahko konkurenčni, vendar pa bomo načrtno delali še naprej. Glavni cilj sezone je vendarle evropsko prvenstvo.