Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Belorusija - Slovenija 3:1 (-22, 21, 19, 18)

objavljeno dne: 07.09.2008

Magilev, 07. septembra (STA) - Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je izgubila prvi dvoboj dodatnih kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu proti Belorusinjam. V Mogilevu je bil izid 3:1 (-22, 21, 19, 18)
Dvorana Olimpijec, gledalcev 1000, sodnika: Almkvist (Švedska), Alksnis (Latvija)
Belorusija: Tumas 11, Palčeska 5, Lebedzeva, Maroz, Jermaševič 8, Puzir, Hendzel 15, Aksenava, Savčenka, Zakreuska 13, Kavalčuk 16, Markevič 2
Slovenija: Guštin 12, Šuler, Medved, Lipicer-Samec 16, Lenarčič, Vardič 1, Testen 5, Kočar 7, Zdovc 13, Jontes 8, Potokar, Cvetanovič.
Slovenske odbojkarice so izgubile prvo tekmo dodatnih kvalifikacij, a z igro niso razočarale. Na krilih razpoložene Tine Lipicer-Samec so se najbrž približale svojemu maksimumu, kar je bilo dovolj le za odličen odpor favoriziranim Belorusinjam. Z osvojenim nizom in spoznanjem, da je mogoče proti visoki beloruski ekipi uspešno igrati, niso izgubile vseh možnosti za zgodovinsko prvo uvrstitev na evropsko prvenstvo. Zdaj bodo imele sedem dni časa, da popravijo napake ter s še bolj zbrano igro ob pomoči navijačev v Mariboru premagajo tekmice z višjim izidom, kot so v Mogilevu izgubile.
Izbranke selektorja Tilna Kozamernika, ki se je moral zaradi bolezni odpovedati uslugam Sonje Borovinšek, za razliko od kvalifikacijskega turnirja na Češkem pa je imel v moštvu izkušeno Lipicer-Samec in Tjašo Testen, so bile pred tekmo optimistično razpoložene. Prepričane so bile, da se bodo favoriziranim domačinkam vsaj resneje upirale kot pred dvema letoma, ko so jih prav tako v dodatnih kvalifikacijah v Mogilevu Belorusinje "odpihnile" z igrišča. Malo jih je sicer skrbela višina tekmic, toda menile so, da so se na tekmo bolje pripravile kot predlani, za kar naj bi bila zaslužna predvsem "študiozna" priprava selektorja Kozamernika, poleg tega pa so si v zadnjem obdobju nabrale tudi več mednarodnih izkušenj.
Da je bil optimizem osnovan na trdni osnovi, je pokazal že sam začetek. Slovenke se niso ustrašile visoke trdnjave in so z dobrim sprejem držale korak z gostiteljicami. Na prvi tehnični odmor so odšle z vodstvom 8:7. Ko je stekel še servis in ko se je razigrala Lipicer-Samčeva, preko katere je šla večina akcij, se je tehtnica začela prevešati na slovensko stran. Tako so Slovenke povedle z 10:7 in 15:10, najvišjo prednost pa so imele pri izidu 20:14. Ko se je predvidevalo, da bodo niz mirno pripeljale do konca, pa je prišlo do kriznih minut. Gostiteljice so nanizale nekaj blokov, se približale na 20:21, toda gostje so se pravočasno zbrale in vendarle povedle z 1:0.
Že konec prvega niza je kazal na to, da gostiteljice počasi jemljejo zalet, na začetku drugega pa so že igrale po željah občinstva. Ob prvem tehničnem odmoru so že vodile z 8:2 in že takrat je bilo praktično jasno, da bo prišlo do izenačenja. Slovenska dekleta so sicer vzpostavila ravnotežje in po drugem tehničnem odmoru začela Belorusinje loviti. Pri zaostanku 18:21 je bilo še nekaj upanja, ki pa sta ga razblinila napaka Testenove in domači blok.

Da Slovenke niso prišle do vnovičnega vodstva je bil kriv slabo odigrani zadnji del tretjega niza. Ob drugem tehničnem odboru so gostje vodile s 18:17, nekaj trenutkov pozneje je bilo še 18:17 v njihovo korist, nato pa je domačim uspel niz petih zaporednih točk. Prednost so do konca le še povečale, z dobro igro pa tudi nadaljevale v četrtem nizu, ko je Slovenkam že zmanjkovalo zbranosti. Domače so že na začetku niza povedle s 6:1 in 8:2, pri izidu 14:6 pa je bilo za gostje konec upanja za presenečenje.
Izjave po tekmi
Viktor Gončarov, selektor Belorusije: "Začeli smo slabo, predvsem v napadu. Slovenke so nas presenetile, toda prepričan sem bil, da smo se dobro pripravili in da se bo stvar obrnila. V nadaljevanju smo zaigrali bolje, odločilo pa je dejstvo, da imamo ekipo telesno bolje pripravljeno od Slovenije. Od svojih igralk ne bi nobene posebej izpostavljal, v slovenski vrsti pa mi je takoj padla v oči Lipicer-Samec, predvsem se je izkazala s svojimi napadi z druge linije. Nič ni še odločenega, nismo opravili niti 50 odstotkov dela. Slovenke bodo doma še močnejše, zato nas pri njih čaka zelo težko delo."

Tilen Kozamernik, selektor Slovenije: "V polju smo igrali optimalno, manjkal je le pritisk s servisom, mogoče tudi za odtenek boljši sprejem. To mislim predvsem na začetek drugega niza, ko nas je Hendzlova s servisi povsem uničila. Mi nimamo več kot tri serverke, ki bi bile sposobne vršiti pritisk, zato so se domače sprehajale prek prvega tempa. Ostajamo optimisti. Pokazali smo, da lahko mirno pripeljemo niz v končnico, tam pa se moramo popraviti. Najbrž bo v Mariboru potrebna tudi sprememba taktike, kar se tiče servisa. Vsekakor verjamemo, da se bomo uvrstili na evropsko prvenstvo."

Karmen Kočar, kapetanka Slovenije: "Borile smo se po svojih najboljših močeh. Odločilo je dejstvo, da mi nikakor ne moremo zaigrati v popolni postavi, medtem ko Belorusinje že dolgo igrajo skupaj. Vsekakor smo spoznale, da se lahko z njimi enakovredno borimo. V Sloveniji bomo storile vse, da pokažemo dobro predstavo, videli pa bomo, ali lahko presenetimo."
avtor: STA
foto: Foto M
 
 
POŠLJI NOVICO