Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Za konec zmaga proti Hrvatom

objavljeno dne: 05.09.2008

Ljubljana, 05.09.2008 – Mladinsko prvenstvo v odbojki se bo jutri prevesilo v sklepni del, v katerem pa ne bo mladih slovenskih odbojkarjev. Ti so svoje nastope zaključili z zadnjim mestom v skupini, domov pa vračajo z eno zmago. Prav na zadnji tekmi predtekovalne skupine 2 so s 3:1 (-23, 19, 28, 23) ugnali Hrvate.
Kljub slabši uvrstitvi te generacije, pa se za prihodnost ni bati. Selektor mladinske reprezentance Tine Sattler je že pred začetkom tekmovanja poudarjal, da bo vsaka zmaga velik uspeh in njegove napovedi so se izkazale za upravičene. »Le proti Hrvatom smo lahko razvili svojo igro, vse ostale reprezentance so bile v povprečju višje od nas, žoge so letele preko bloka in tako nismo mogli postaviti prave obrambe,« so bile prve besede Tineta Sattlerja, ki se s svojimi varovanci že vrača domov. Kljub le eni zmagi v našem taboru niso nezadovoljni, razveseljivo pa je, da na vse skupaj gledajo zelo realno. »Izkazalo se je, da smo lahko dobro igrali le proti reprezentanci, ki je bila tudi v naši kvalifikacijski skupini. Treba je priznati, da naša kvalifikacijska skupina za nastop na tem prvenstvu v Brnu ni bila težka, poleg tega pa smo bili mi zaradi uspeha prejšnje generacije eni od nosilcev,« je bil realen Sattler. Prvenstvo je prineslo tudi nekaj pozitivnih izkušenj, saj je bilo v izbrani vrsti kar nekaj fantov, ki bodo še prihodnje leto nastopili v mladinski konkurenci. Strokovno vodstvo je med njimi izpostavilo predvsem podajalca Matijo Jereba in korektorja Klemena Čebulja. Predvsem slednji je bil zelo uspešen v realizaciji napada, kar je ena od stvari, ki jih naša reprezentanca nujno potrebuje za doseganje boljših rezultatov.
Med razlogi za slabšo uvrstitev v primerjavi s prejšnjo generacijo strokovno vodstvo najpogosteje navaja višino, Sattler pa je poudaril tudi, da je bila reprezentanca zelo malo časa zbrana skupaj in nekateri od fantov tudi več mesecev niso imeli pravega stika z žogo. »Pri tem imamo največ rezerve. Ostale reprezentance so se ogromno časa pripravljale skupaj, Belgijci so letos odigrali 60 mednarodnih tekem. Francozi imajo svojo bazo v Montpellierju, Nemci v Berlinu, Italijani jo bodo za te mlade generacije ustanovili v Rimu, kjer bodo fantje trenirali in hodili v šolo, zveza pa bo poskrbela, da bodo imeli odbojkarski upi dovolj močnih pripravljalnih tekem,« je o razvoju odbojke v Evropi dejal Sattler.
Selektor si želi, da bi prihodnja generacija, ki naj bi bila po sedanjih predvidevanjih spet ena kakovostnejših in tudi višjih, imela več možnosti za skupne priprave in treninge. Da so kakovost slovenske odbojke spoznali tudi ostali, kaže podatek, da je Sattler že dobil vabila za priprave in tekme z mladimi reprezentancami Italije, Belgije in Finske.
avtor: Marjeta Košir
foto: cev
 
 
POŠLJI NOVICO