Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Zmaga Slovencev za konec kvalifikacij

objavljeno dne: 06.01.2018

Slovenska moška kadetska reprezentanca je na tretji tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki jih je gostila ruska Anapa, prišla do zmage nad Ciprom. Naša izbrana vrsta je bila boljša s 3:0 (26, 16, 20), a to, žal, ni zadostovalo za uvrstitev na prvenstvo stare celine.

Ciper: Georgiou 2, Savvides, Pappas, Skordis 5, Theodorou 1, Charalambous, Mylonas, Siapanis 17, Stylianou, Chrysostomidis, Papadimitriou 4, Michael 2.

 

Slovenija: Šen 6, Hafner, Novak, Ibrišimović 3, Rozman, Možič 19, Bračko, Glinšek 11, Stožir 4, Herodež, Ramšak 2, Založnik 8.

 

Prva točka na tekmi je pripadla odbojkarjem Cipra, ki so povedli tudi s 4:2 in 5:3, a na prvi tehnični odmor so s prednostjo točke že odšli naši fantje. Ti so minimalno vodstvo ohranjali tudi v nadaljevanju, nato pa prišli do štirih točk prednosti, na 15:11. A tekmeci so razliko hitro izničili in se povsem približali, na 17:16. Slovenci so se še enkrat nekoliko oddaljili, na 20. točki je bil izid izenačen, sledili sta točki za 22:20. Po novem izenačenju, tokrat na 23:23, so do prve zaključne žoge prišli Ciprčani. Slovenci niso izkoristili dveh naslednjih, nato pa so niz, z 28:26, le obrnili v svojo korist.

 

Na začetku drugega niza so Slovenci vajeti vzeli v svoje roke in si hitro nabrali prednost (4:1) ter jo do prve tehnične prekinitve povečali še za točko. Z dobrimi začetnimi udarci, borbeno igro v obrambi in zaključki v protinapadih si je naša vrsta, pri 12:6, nabrala šest točk naskoka, nato pa se je zaostanek tekmecev še povečal. Z vodstvom z 19:11 so si naši zagotovili miren vstop v končnico in prepričljivo zmago s 25:12.

 

Slovenci so tudi v tretjem nizu povedli s 6:3 in tako do prvega kot drugega tehničnega odmora ostali v ospredju. Vodili so z 9:6 in z 12:7, nato pa se je v našo vrsto prikradlo nekaj nezbranosti. Slovenci so tekmece sicer uspeli zadržati v ozadju in ohranjali prednost treh točk, pri 16:13 in 18:15, nato pa so ušli za pet točk (20:15). V zaključku tekme so varovanci Iztoka Kšele pritisnili še z začetnimi udarcu za vodstvo s 23:16. Ciprčani so se še enkrat vrnili v igro in rezultat znižali na 23:20, a so se zmage s 25:20 vseeno veselili slovenski odbojkarji.

 

 

Zmaga proti Cipru, žal, ni zadostovala, da bi slovenske odbojkarje lahko spremljali na evropskem prvenstvu.

 

Iztok Kšela, selektor reprezentance: "Nova generacija slovenskih odbojkarjev je znova dokazala, da je Slovenija bila in bo tudi v prihodnosti trdno zasidrana na evropskem odbojkarskem zemljevidu. Kljub temu, da se nismo uvrstili na evopsko prvenstvo, smo na prvih dveh uradnih tekmah delali velike težave dvema odbojkarskima velesilama, Poljski in Rusiji. S kančkom sreče in kakšnim dnevom priprav več, bi lahko morda poskrbeli za kakšno presenečenje. Navkljub težkemu žrebu, ki nam roko na srce ni bil naklonjen, so se fantje borili do zadnje točke. Dokazali so, da si zaslužijo, da se v njih vlaga tudi v bodoče. Prepričan sem, da se lahko ob normalnem žrebu uvrstijo na mladinsko evropsko prvenstvo, vendar bodo potrebovali do naslednjih kvalifikacij še nekaj mednarodnih izkušnj. Prav tako mislim, da je v tej generaciji kakšen potencialni član za člansko državno reprezentanco. Kar še bolj pomeni, da moramo fantom nuditi težke in kakovostne mednarodne tekme."


avtor: OZS
foto: CEV
 
 
POŠLJI NOVICO