Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Komplet medalj za mlade slovenske odbojkarje

objavljeno dne: 30.12.2017

S finalnimi obračuni se je zaključilo srednjeevropsko prvenstvo MEVZA v Mariboru in Györu, na katerem so mladi slovenski odbojkarji osvojili tri odličja. Ženska mladinska izbrana vrsta si je priigrala zlato, mladinci so osvojili srebro, kadetinje pa se z Madžarske vračajo z bronom.

Najmlajše slovenske odbojkarice, ki jih že v začetku januarja čaka nastop v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, so v skupinskem delu prvenstva z 2:1 premagale Hrvaško in bile s 3:0 boljše od Izrael, nato pa so morale z 1:2 priznati premoč Madžarski. V polfinalu so bile od naše vrste uspešnejše Čehinje, ki so po hudi borbi prišle do zmage s 3:2. Na tekmi za tretje mesto so naša dekleta prepričljivo, s 25:7, 25:4 in 25:17 odpravila Slovakinje in se veselila bronastega odličja.

 

»Turnir na Madžarskem nam je služil kot dobra priprava na kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki jih bomo januarja igrali na Češkem. Glede na to, da je bilo srednjeevropsko prvenstvo prvo uradno tekmovanje za to reprezentanco in da so ostale ekipe že nastopile na uradnih tekmah v kategoriji do 16 let, ocenjujem, da smo zabeležili zelo dober rezultat. Prikazali smo tudi zelo dobro igro, morda je na trenutke zmanjkalo izkušenj, a je ekipa vseeno zelo dobro funkcionirala. Dekleta so zelo borbena in požrtvovalna, kažejo veliko željo dokazati se in mislim, da na kvalifikacijah lahko pričakujemo dobro uvrstitev,« je po prvenstvu na Madžarskem nastop slovenske vrste ocenil Jaroš Štekl.

 

V Mariboru smo lahko spremljali srednjeevropsko prvenstvo za mladinke in mladince, naši reprezentanci pa sta nas razveselili z dvema odličjema. Dekleta z zlatim, fantje s srebrnim. Mladinke so v treh dneh odigrale pet tekem in nasprotnicam oddale le dva niza. S 3:0 so namreč premagale Hrvaško, Madžarsko in Avstrijo, s 3:1 pa so bile boljše od Češke in Avstrije. Prav zadnja tekma proti Slovaški je bila za Slovenke najpomembnejša, saj je odločala o dobitnicah zlate medalje. Na tej tekmi so naša dekleta znova dokazala, da sodijo v vrh evropske odbojke v tej kategoriji.

 

»Vesel smo, da smo skozi celoten turnir igrali dobro odbojko in da smo s Simonom Krakarjem in Borisom Klokočovnikom uspeli dobiti dober vpogled v igralski kader, ki nam je bil v teh dneh na voljo v Mariboru. V zelo kratkem času smo uspeli vsaki igralki določiti vlogo v ekipi, kar se mi zdi izredno pomembno. Določili jedro ekipe, ki bo nosilo glavno breme na prihajajočih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Igralke so to razumele in dojele ter vse to prenesle na igrišče. Celoten turnir lahko ocenim kot pozitiven, kot izredno dobro izkušnjo, še posebej pa me veseli nastop ekipe na peti tekmi, v jutranjem terminu, na obračunu za prvo mesto proti Slovaški. Tekmo smo odigrali zares dobro. Prav vse igralke, ki so dobile priložnost na igrišču, so svoj trenutek izkoristile. Pa ne le te, ki so zaigrale, tudi igralke s klopi so pokazale, kako je treba bodriti ekipo, ki v tistem trenutku igra. Lahko pohvalim vsa dekleta,« je po zmagi na prvenstvu dejal selektor Gregor Rozman.

 

Z drugim mestom so navdušili tudi mladinci, ki so v prvem delu prvenstva s 3:0 odpravili Izraelce in Slovenke, nato pa so bili z 2:1 boljši še od Madžarov. V polfinalu so bili naši fantje s 3:0 uspešnejši od izbrane vrste Avstrije, v velikem finalu pa so Slovenci klonili proti Čehom, potem, ko so že zaostajali z 0:2 v nizih, odločilni peti niz pa se je zaključil z 18:16 v korist tekmecev, sicer evropskih prvakov v kategoriji do 19 let.

 

»Glede na to, da smo turnir odigrali potem, ko smo skupaj opravili le dva treninga in se med seboj praktično nismo poznali, sem s končnim razpletom lahko zadovoljen. Ker sistema igre še nismo uspeli določiti, smo igrali z veliko improvizacije, a je na koncu kljub temu vse skupaj izpadlo dobro. Zdaj je na nas, da vzpostavimo sistem igre za kvalifikacije, ki so naš glavni cilj. Bi pa rad pohvalil fante za nepopustljivost, saj se do konca finalnega obračuna niso predali in proti evropskim prvakom v kadetski kategoriji pokazali svojo kakovost,« je bil po turnirju v Mariboru zadovoljen selektor Aleš Hribar.

 

Slovenski kadeti na srednjeevropskem prvenstvu niso nastopili, saj so se v Mariboru in Hočah pripravljali na kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki se bodo 4. januarja začele v Rusiji. Kvalifikacijski turnir na Češkem bodo odigrale tudi kadetinje, medtem ko se bosta mladinski vrsti za uvrstitev na evropsko prvenstvo potegovali aprila prihodnje leto.  


avtor: OZS
foto: Aleš Oblak
 
 
POŠLJI NOVICO