Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Slovenci drugi nosilci Zlate lige

objavljeno dne: 12.12.2017

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo v prihodnji reprezentančni sezoni nastopala v evropski ligi, Golden European League. Varovanci Slobodana Kovača se bodo v skupini B pomerili z Nizozemsko, Turčijo in Ukrajino. Dekleta v evropski ligi tokrat ne bodo tekmovala, saj jih čaka nastop na sredozemskih igrah.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bi morala v letu 2018 nastopati v elitni skupni svetovne lige FIVB World League, a je omenjeno tekmovanje Mednarodna odbojkarska zveza FIVB nepričakovano ukinila in namesto njega ustanovila t.i. Volleyball Nations League. V novi ligi za naše odbojkarje, sicer zmagovalce druge kakovostne skupine svetovne lige, ni bilo prostora. Odbojkarska zveza Slovenija moške izbrane vrste zato ni želela prijaviti v ligo FIVB Challenger League oz. v drugi kakovostni razred tekmovanja, je pa oddala prijavo za nastopanje v evropski ligi.

 

»Še vedno čakamo na odločitev posebne komisije pri FIVB, ki bi morala najkasneje do 29. avgusta odločiti o zahtevah Slovenije oz. OZS po izraženih pravnih in poslovnih stališčih v zvezi z dogajanjem v svetovni ligi. Dokler ta odločitev ni sprejeta, ne morejo steči nadaljnji pravni postopki, v skrajnem primeru tudi pred Mednarodnim športnim razsodiščem (CAS), s katerimi bi v primeru, da bo komisija FIVB odločila v škodo Slovenije oz. OZS, OZS zaščitila svoje interese. Ker so stvari še vedno nejasne, smo se odločili, da moško reprezentanco prijavimo za nastopanje v evropski ligi,« je odločitev Odbojkarske zveze Slovenije pojasnil predsednik Metod Ropret in dodal: »Če bo komisija FIVB odločila v korist Slovenije, bo naša reprezentanca vseeno lahko nastopila v svetovni ligi oz. v FIVB Volleyball Nations League. Na sestanku, ki je potekal v okviru evropskega prvenstva na Poljskem, smo se s predstavniki CEV in predstavniki držav udeleženk evropske lige namreč dogovorili, da Slovenija in tudi Belgija lahko iz evropske lige izstopita brez kakršnihkoli posledic.«

 

Evropska odbojkarska zveza CEV je danes v Luksemburgu, na sestanku, ki se ga je udeležilo kar 26 predstavnikov držav članic evropske lige, sicer razkrila, kakšen bo format tekmovanja. Evropska liga bo razdeljena na dve skupini, zlato in srebrno. V zlati bo nastopalo po 12, v srebrni pa po 8 ženskih in moških reprezentanc. Te bodo razdeljene v tri oz. v dve skupini, glede na uvrstitev na lestvici CEV, znotraj skupin pa se bodo ekipe med seboj pomerile po dvakrat, enkrat doma, drugič v gosteh. Zmagovalke skupin v zlati ligi se bodo uvrstile na zaključni turnir najboljše četverice, na katerem bo nastopila še država organizatorica turnirja. Najslabša ekipa v Zlati ligi bo izpadla v Srebrno ligo.

 

Slovenski odbojkarji bodo kot drugi nosilci lige igrali v skupini B, skupaj z Nizozemsko, Turčijo in Belgijo. Prvo tekmo bodo predvidoma odigrali 20. maja, v gosteh pri Nizozemski, nato jih čaka še gostovanje v Ukrajini, 27. maja pa naj bi se prvič predstavili pred domačim občinstvom, na tekmi proti Turčiji. S Turki se bodo Kovačevi varovanci pomerili še 30. maja, predvidoma 3. in 6. junija pa jih doma čakata še obračuna z Ukrajino oz. Nizozemsko. Zaključni turnir najboljše četverice bo 15. in 16. junija.

 

Slovenske odbojkarice, ki so pod vodstvom Alessandra Chiappinija z dobrimi predstavami navdušile v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, nato pa na domačem svetovnem prvenstvu do 23 let osvojile srebrno odličje, v evropski ligi ne bodo nastopile. »Tekmovanje v srebrni ligi, v kateri bi nastopala naša ženska reprezentanca, se terminsko prekriva s sredozemskimi igrami, ki jih bo prihodnje leto gostila Španija. Po posvetu s selektorjem Alessandrom Chiappinijem smo se odločili, da bodo dekleta nastopila na sredozemskih igrah, zato reprezentance v evropsko ligo tokrat nismo prijavili,« je pojasnil generalni sekretar OZS Gregor Humerca.

 

Zlata liga, moški
skupina A: Belgija, Estonija, Slovaška, Švedska
skupina B: Slovenija, Nizozemska, Turčija, Ukrajina

skupina C: Finska, Češka, Portugalska, Španija

 

Zlata liga, ženske
skupina A: Bolgarija, Ukrajina, Azerbajdžan, Portugalska
skupina B: Hrvaška, Madžarska, Francija, Finska

skupina C: Češka, Belorusija, Slovaška, Španija

 

Srebrna liga, moški
skupina A: Makedonija, Latvija, Avstrija, Kosovo
skupina B: Belorusija, Hrvaška, Madžarska, Albanija

 

Srebrna liga, ženske
skupina A: Makedonija, Latvija, Avstrija, Kosovo
skupina B: Belorusija, Hrvaška, Madžarska, Albanija


avtor: OZS
foto: CEV
 
 
POŠLJI NOVICO