Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Slovenke na EP do 5. mesta

objavljeno dne: 10.11.2017

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca si je na evropskem prvenstvu v odbojka sede v Poreču priigrala končno 5. mesto. Naša dekleta so bila na zadnji tekmi prvenstva stare celine, s 3:0 (10, 23, 17) boljša od Madžarske.

Madžarska: Juhasz, Kovacs 5, Szabo, Molnar 5, Werkman 8, Szabone Sipos 2, Nebehaj 7, Szabo Z., Szucs, Szilagyi 5.

 

Slovenija: Ferjan 2, Ovčjak, Jeler, Jakin 6, Ocepek 7, Pirih 21, Gošnak 5, Kotnik Hren 1, Gabršček 16, Vrhovnik, Zbil 5.

 

Slovenske odbojkarice so prepričljivo začele še drugi obračun proti Madžarski na letošnjem prvenstvu stare celine in na začetna udarca Bogomire Jakin in Suzana Ocepek, po dobri igri v obrambi in protinapadih, prišle do vodstva s 7:2. Po točki Werkmanove je sledil še en niz Slovenk, tokrat na servis Lene Gabršček, ki je dosegla kar pet asov, točke z napadi pa sta nizali še Larisa Pirih in Danica Gošnak (16:2). Nemočne Madžarke so tudi v končnici niza niso mogle zaustaviti odličnih slovenskih odbojkaric, ki so niz dobile s 25:10.

 

V drugem nizu so tekmice zaigrale bolje in na začetku seta prevzele pobudo (3:0), po dobrem napadu Jasmine Zbil pa je bil izid prvič poravnan na 6. točki. Po napadih Ocepkove in Pirihove so naša dekleta prvič pobegnila, in sicer za pet točk, na 13:8. Ko je že kazalo, da bodo varovanke Simona Božiča tudi drugi niz dobile z lahkoto, so se v naši vrsti zvrstile številne napake, nasprotnice pa so se povsem približale (14:13). Gabrščkova je z napadi poskrbela, da se je razlika zopet povečala (22:17), po asu Pirihove so Slovenke vodile že s 23:17. A Madžarke se niso predale in se z neugodnimi servisi Nebehajeve in Szilagyjeve ter s štiri zaporednimi točkami (24:23) skoraj že ogrozile zmago naše vrste. Gabrščkovi je nato uspelo prebiti madžarski blok in svoji ekipi zagotoviti zmago s 25:23.

 

Tretji niz so slovenske odbojkarice odprle z asom Bogomire Jakin, v obrambnih akcijah se je izkazala Saša Kotnik Hren, ob mreži pa sta uspešno igrali Pirihova in Gabrščkova, ki je nato tudi dobro servirala. Njena serija se je zaključila pri izidu 12:6 v korist Slovenije. V nadaljevanju Slovenke niso popuščale. V napadu je bila razpoložena Pirihova, svoje sta dodali še Ocepkova in Gabrščkova, pri rezultatu 20:13 pa je bilo že jasno, da se bodo zmage tudi tokrat veselila naša dekleta. Ta so niz zaključila s 25:17.

 

„Še enkrat smo pokazali, da smo boljši od Madžark. Rutinirano smo zmagali, na tej tekmi pa sem dal priložnost vsem igralkam,“ je po tekmi dejal slovenski selektor Simon Božič.

 

Naša dekleta, ki so v skupini A izgubila s Finsko, nato pa premagala Hrvaško in Madžarsko, so morala v četrtfinalu priznati premoč Nizozemski, v boju za peto mesto pa so je še enkrat klonila Madžarska. » „S prvenstva se poslavljamo s 5. mestom, kar je manj, kot sem osebno pričakoval. Se je pa pokazalo, da imamo ekipo za prihodnost. Tudi današnja igra je bila na visoki ravni. Še vedno pa mi je žal za uvodni poraz proti Finski, saj je bila to edina tekma, na kateri smo igrali slabo,“ je z oceno sklenil nastop Božič, ki mu je pri delu pomagal pomočnik Branko Mihorko. Zdravnik reprezentance je bil Dejan Fabčič.

 

Letošnja reprezentančna sezona je za Slovenke tako zaključena, že prihodnje leto julija pa jih čaka nastop na svetovnem prvenstvu na Nizozemskem.


avtor: OZS/ Drago Perko
 
 
POŠLJI NOVICO