Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Slovenke se podajajo v boj za 5. mesto

objavljeno dne: 09.11.2017

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je morala v četrtfinalu evropskega prvenstva v odbojki sede priznati premoč Nizozemski. Tekmice so bile po skoraj dveh urah igre boljše s 3:1 (17, 27, -20, 19). Naša dekleta se tako podajajo v boj za 5. mesto.

Nizozemska: Stinissen 9, van Marum 9, van der Haar 18, Koppers 7, List 11, van der Blij 1, van Dam 1, Ceelen, Zhao 7.

 

Slovenija: Ferjan 1, Ovčjak, Jeler, Jakin 2, Ocepek 11, Pirih 9, Gošnak 4, Gabršček 12, Vrhovnik, Zbil 6.

 

Slovenskim odbojkaricam tudi proti Nizozemski ni uspel dober uvod v srečanje, saj so si tekmice z dobrimi začetnimi udarci Koppersove hitro nabrale prednost štirih točk in vodstvo s 5:1. Larisa Pirih z akcijami na mreži in Lena Gabršček z dobrimi servisi sta poskrbeli za izenačenje na 7:7. Po prekinitvi na zahtevo nizozemske klopi je sledil nov niz točk za 10:7, tokrat Zhaove, prekinila ga je Pirihova, ki je nato še dobro servirala. A nizozemske odbojkarice so po zaslugi van der Haarove spet pobegnile na 15:10, zato je slovenski selektor Simon Božič najprej reagiral s prekinitvijo, nato pa z menjavo Bogomire Jakin z Jano Ferjan. To ni zaustavilo nasprotnic, ki so ušle na 20:12, zbrano odigrale končnico in slavile s 25:17.

 

Nizozemke so pobudo prevzele tudi v drugem nizu, ko je neubranljivo znova servirala Koppersova in svojo ekipo popeljala do vodstva s 6:2. Božič je posegel po prvem odmoru, po katerem so se njegove varovanke z borbeno igro v obrambi in z odličnimi servisi Jasmine Zbil povsem približale nasprotnicam (6:7). Danica Gošnak je Slovenke prvič popeljala v ospredje. Suzana Ocepek je servirala, Zbilova pa dobro igrala na mreži. V izenačenem nadaljevanju so imele za malenkost več pobude Nizozemke (16:14), nato se je znova izkazala slovenska obramba, za vodstvo s 17:16 pa je dobro servirala Zbilova. V končnici niza so se naša dekleta izkazala z izjemno igro v obrambi, nasprotnice prisilila v napake v napadih in povedla z 21:18. Po prekinitvi so Nizozemke, tudi s pomočjo sreče, izenačile na 21:21. Zatem je dober napad uspel Gabrščkovi, Ferjanova pa je dodala as za 23:22. Ocepkova je s svojo še sedmo točko prinesla zaključno žogo, a je tekmicam uspel preobrat (26:25), Slovenke so imele zaključno žogo, sicer že četrto, še pri 27:26, zmaga z 29:27 pa je šla na koncu vseeno v roke Nizozemski.

 

Po uvodnih točkah van der Haarove sta se je ob mreži dvakrat dobro znašla Gabrščkova, nato pa je Ocepkova z odličnimi začetnimi udarci poskrbela za vodstvo s 6:2. Nizozemke so se hitro pobrale in se povsem približale (5:6) in na 8. točki izenačile in povedle z 11:9. Dobri servisi Jakinove in vrsta dobrih obramb so Slovenkam prinesli preobrat (16:12). Zhaova, ki je prispevala tri zaporedne točke za svojo vrsto, je Božiča prisilila v prekinitev, po kateri so se Zbilova, Pirihova in Gošnakova izkazale z igro na mreži za vodstvo Slovenije z 19:16. Zbilova je z dvema asoma prinesla vodstvo z 22:17, usodo Nizozemk v tem nizu pa je z blokom za 25:20 zapečatila Ocepkova.

 

Slovenke so četrti niz odprle z vodstvom s 4:2, borbena igra na obeh straneh, a uspešnejši zaključki Nizozemk pa so prinesli izenačenje na 6. točki. Jakinova je s servisi našo reprezentanco spet popeljala do vodstva (11:7), a sta Listova in van der Haarova vrnili z enako mero, zato je Božič, pri 11:11, svoja dekleta poklical na klop. Van der Haarova je bila nerešljiva uganka tudi v nadaljevanju, tekmice pa so pobegnile na 16:14. Dve točki je dodala še Koppersova, sledile pa so še napake naših odbojkaric, tako da je razlika narasla na šest točk (20:14). Prednost (23:14) je, kljub štirim zaporednim točkam Slovenk, zadostovala za miren zaključek in zmago Nizozemk s 25:19, s katero so si zagotovile uvrstitev v polfinale in boj za odličja.

 

Naša dekleta se bodo v Poreču tako borila za končno 5. mesto.  


avtor: OZS
foto: Euro Para Volley
 
 
POŠLJI NOVICO