Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Slovenke na EP boljše od Hrvatic

objavljeno dne: 07.11.2017

Slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede je na evropskem prvenstvu v Poreču prišla do prve zmage. Naša dekleta so bila s 3:0 (23, 13, 15) boljša od Hrvaške, jutri pa jih čaka še srečanje z Madžarsko.
Evropsko prvenstvo v odbojki sede, Športna dvorana Poreč
 
Hrvaška: Giba 5, Bulj, Herceg 1, Špoljarić, Modrić 1, Sabljak, Drobnjaković 5, Rosić 5, Pavić 9.
 
Slovenija: Ferjan, Ovčjak, Jeler, Jakin 10, Ocepek 5, Pirih 13, Gošnak 8, Gabršček 10, Vrhovnik, Zbil 7.
 

Slovenija je tekmo začela v krču, prvi poraz je očitno pustil nekaj posledic. Gostiteljice so z dobrimi začetnimi udarci Pavićeve in po neprepričljivi igri naše vrste povedle s 6:1. Po dveh zaporednih napakah Hrvatic so se naša dekleta le nekoliko sprostila in prek Lene Gabršček in Larise Pirih prišle do izenačenja na 10:10. V nadaljevanju sta ekipi izmenično dosegali točke, do 18:18 so imele rahlo pobudo gostiteljice, po asu Gabrščkove pa so Slovenke prvič povedle (19:18). Rosićeva je z dvema zaporednima asoma za 23:21 še enkrat ogrozila zmago naših odbokaric, a je niz z napadom prekinila Bogomira Jakin, Pirihova pa je s tremi zaporednimi asi prinesla zmago s 25:23.


Pirihova je tudi na začetku drugega niza odlično servirala, še dve napaki domačih pa sta botrovali vodstvo Slovenije s 6:0. Prednost so naša dekleta nato le še povečevala, Hrvatice pa niso imele odgovora na odlične začetne udarce Jakinove in Suzane Ocepek (15:4). Po novih dobrih napadih, tokrat Danice Gošnak in seriji začetnih udarcev Jasmine Zbil, je bilo pri 22:8 že jasno, da se bodo zmage v drugem nizu veselile naše odbojkarice. 


Uvod v tretji niz je sicer pripadel Hrvaticam, a so Božičeve varovanke na 4. točki izid poravnale, z dobro igro Jakinove v bloku in napadu in s servisi Gošnakove, ki so gostiteljice prisilili v napake, pa so Slovenke hitro prišle do velike prednosti (11:4). Potem, ko si je naša vrsta dovolila nekaj zaporednih napak, so se hrvaške odbojkarice sicer približale na pet točk zaostanka (9:14), kasneje tudi že na 14:18, a sta Jakinova in Gošnakova stvari znova postavili na svoje mesto. Naša dekleta so se tako veselila zmage s 25:15.

 

V prvem nizu je bilo še vedno očitno, da se nismo mogli sprostiti. A smo ga vseeno uspeli dobiti, sicer na razliko, a to zdaj ni pomembno. Najprej smo se precej mučili, potem pa nam je igra vendarle stekla. V nadaljevanju smo dobili še dva niza z dokaj dobro igro in brez večjih težav. Predvsem pa smo v vseh segmentih igre odigrali zreleje in odgovorneje,“ je dogajanje na igrišču opisal slovenski selektor Simon Božič.


V naši ekipi sicer še vedno obžalujejo, da so s porazom proti Finkam zapravili prvo mesto v skupini. Žal jim je tudi, ker Madžarska ni ugnala Fink na današnji tekmi. „Ni kaj, prvenstvo gre dalje. Mi moramo jutri premagati Madžarsko. Po pogovoru, ki smo ga opravili po prvi tekmi, pa smo še bolj odločeni, da iz tega prvenstva iztisnemo maksimum. Tekmic v četrtfinalu, ki bo v četrtek, še nimamo. Najverjetneje bodo to Nizozemke,“ je sklenil Božič.

 

Jutri se bodo naša dekleta torej pomerila z Madžarkami. Srečanje se bo začelo ob 15.45 uri.


avtor: OZS/Drago Perko
 
 
POŠLJI NOVICO