Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Finke za uvod premočen tekmec

objavljeno dne: 06.11.2017

Slovenske odbojkarice so morale na prvi tekmi evropskega prvenstva v odbojki sede v Poreču priznati premoč Finkam. Tekmice so bile boljše s 3:0 (20, 22, 26). Že jutri naša dekleta čaka pomemben obračun proti Hrvaški.

Slovenija: Ferjan 1, Ovčjak, Jeler, Jakin 1, Ocepek 5, Pirih 22, Gošnak 4, Gabršček 2, Vrhovnik, Zbil 10.

 

Finska: Kuisma, Sariluoto 9, Jaatteenmaki 19, Halme 4, Moller 3, Haaranen 12, Pakarinen 8, Husso 11.

 

Slovenske odbojkarice so prvi obračun evropskega prvenstva v Poreču začele precej nervozno. Slabo so sprejemale začetne udarce tekmic, hkrati pa so si privoščile še nekaj napak, zato je prednost finske vrste hitro narasla na 8:2. Varovanke Simona Božiča so se v nadaljevanju zbrale in se z dobrimi servisi Larise Pirih ter dobro igro Mire Jakin v bloku nasprotnicam približale le na tri točke zaostanka, na 8:11. A odmor na zahtevo finske klopi je predramil Skandinavke, ki so zopet ušle na 14:9. Ko so naša dekleta že skoraj povsem stopila razliko (12:14), je nova prekinitev boljše nadaljevanje spet prinesla finski vrsti, ki je prišla do vodstva z 19:14. Slednje je zadostovalo za zmago s 25:20.

 

Po uvodnih 3:0 v korist Slovenije so se v naši vrsti znova pojavile težave pri sprejemu in posledično tudi pri zaključkih napadov, zato je Božič svoje igralke, pri zaostanku s 3:7, prvič poklical na klop. A odmor ni prekinil naleta Fink, ki so na servis Sariluotojeve še naprej nizale točke. Niz točk je z uspešnim napadom prekinila Lena Gabršček, Jasmina Zbil pa je še dvakrat dobro servirala za 6:10. Po odmoru finskega stratega je Zbilova vknjižila še dva asa (8:10). Po borbeni igri Slovenk sta, najprej Ocepkova, nato pa znova Pirihova, poskrbeli za izenačenje na 15. točki in vodstvo z 20:15. Z enako mero je vrnila Haaranenova (21:21), nato je bila uspešna še Jaatteenmakijeva, po napaki naših v samem zaključku pa so Finke, s 25:22, dobile še drugi niz.

 

Tudi na začetku tretjega niza so bile prepričljivejše skandinavske odbojkarice, ki so še naprej dobro izvajale začetne udarce in povedle s 6:3. Z dobro igro v obrambi in tudi v bloku, s katerim so zaustavljale slovenske napade, so naskok še povečale (12:7). Finkam je tudi v nadaljevanju uspevalo vse, kar so si zadale, naša dekleta pa niso našla odgovora na njihove razpoložene serverke in napadalke. Pri zaostanku s 15:22 pa se je naša vrsta vrnila v igro. Po servisih Gabrščkove in z napadi Pirihove so se Slovenke najprej približale na 22:23, nato izničile zaključno žogo tekmic ter povedle s 25:24 in 26:25, a so se zmage na koncu vseeno veselile tekmice, ki so slavile z 28:26.

Simon Božič, selektor Slovenije: "Danes enostavno ni nič delovalo, nič nam ni steklo. Na tekmi smo morda deset točk odigrali tako, kot znamo. Silili smo iz napake v napako. Celotna ekipa je zatajila. Škoda je, kar nam ni uspelo v 3. nizu povsem izkoristiti preobrata. Finska je zasluženo slavila. Nocoj se bomo v hotelu malce pogovorili, jutri pa nas čaka Hrvaška, proti kateri želimo pokazati, kaj znamo. Smo si pa pa s tem porazom otežili nadaljevanje evropskega prvenstva."

 

Nov obračun v skupini A Slovenke čaka že jutri, ko se bodo ob 17.30 pomerile z gostiteljicami prvenstva, Hrvaticami.


avtor: OZS
foto: Euro Para Volley
 
 
POŠLJI NOVICO