Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Slovenkam srebro na svetovnem prvenstvu

objavljeno dne: 17.09.2017

Slovenska reprezentanca je morala v finalu svetovnega prvenstva do 23 let v Ljubljani priznati premoč izbrani vrsti Turčije. Tekmice so bile boljše s 4:0 v nizih (-12, -11, -13, -8), naša dekleta pa so tako osvojila srebrno odličje in dosegla izjemen uspeh ter prvo žensko odličje v moštvenih športih na svetovnih prvenstvih.

Slovenija: Mori 3, Eržen, Vovk 2, Blažič, Pahor, Mlakar 9, Ščuka 8, Pintar, Marušič, Planinšec 2, Sobočan 1, Grudina 5. Selektor: Alessandro Chiappini.

 

Turčija: Senoglu 9, Arici 4, Aykac, Akin 1, Kalac 9, Dilik 2, Dumanoglu, Baladin 3, Sahin 6, Aydinlar, Gunes 1, Karakurt 13. Selektor: Ataman Guneyligil.

 

Finalno srečanje svetovnega prvenstva do 23 let v Ljubljani med Slovenijo in Turčijo so nekoliko bolje začele gostje, ki so povedle z 2:0, nato pa so Iza Mlakar, Lana Ščuka in Tina Grudina z napadi poskrbele za prvo vodstvo Slovenije (5:4). Po zaslugi dobrih začetnih udarcev Dilikove in zaključkov Sahinove in Karakurtove pa so povedle tekmice in Alessandra Chiappinija prisilile v prvi odmor (5:8). Sledila sta še dva zaporedna bloka Turkinj za 10:5. Turkinje so še naprej dobro servirale, a so jih borbene Slovenke v končnici niza začele loviti in se približale na 10:12. Turška klop je reagirala z odmorom, za enako potezo se je pri 10:13 odločil še slovenski strateg. Mlakarjeva je izid znižala na 11:13, a je dve točki za zmago Turkinj, s 15:12, prispevala Karakurtova.

 

Tudi začetek drugega niza je pripadel turškim odbojkaricam, ki so hitro prišle do vodstva s 3:1, a je Lana Ščuka, z dvema napadoma in blokom, naši vrsti hitro prinesla izenačenje. Po asu Baladinove je sledil še en preobrat (4:6), v napadu pa je bila nato nezaustavljiva še Senoglujeva (8:4). Chiappini je svoje varovanke poklical na klop, a se zaostanek Slovenk tudi v nadaljevanju ni zmanjšal. Turkinje so namreč še naprej igrale praktično brez napak, medtem ko je naša vrsta bolj grešila in nasprotnicam omogočila vodstvo s 13:8. Zadnjo točko za zmago s 15:11 je Turkinjam zopet prinesla Karakurtova.

 

Saša Planinšec, Tina Grudina in Iza Mlakar so zrežirale zelo dober uvod v tretji niz in vodstvo s 4:0. Baladinova s servisi in Kalacova s tremi bloki sta turško ekipo popeljali do izenačenja. Slovenska klop je posegla po odmoru, niz gostij pa je prekinila Ščuka. Morijeva z varanjem in Mlakarjeva z napadi sta prispevali točke za 7:4, v obrambi je napade turških odbojkaric dobro lovila Maja Pahor. Po bloku Morijeve so naša dekleta vodila z 9:6, a Turkinje niso popuščale ter na račun servisov Dilikove in bloka Aricijeve izenačile na 9:9 ter povedle z 11:10. Spremljali smo še en preobrat in vodstvo naših z 12:11, nato pa je Aricijeva spet dosegla as, v napeti končnici pa so Turkinje dvakrat zaustavile napada naše vrste in si priigrale še tretji niz (15:13).

 

Po vodstvu naših deklet z 2:1 in 3:2 je nov niz točk na tej tekmi uspel Turkinjam, ki so spet izkoristile slabšo igro Slovenk in prišle do prednosti dveh točk (5:3). Po točki Grudine so naša dekleta grešila pri začetnih udarcih in tudi v napadu, zato je moral Chiappini pri zaostanku s 4:7 vzeti svoj prvi odmor. Gostiteljice tudi v nadaljevanju niso mogle zaustaviti razpoloženih Turkinj, po dveh asih Senoglujeve za 10:5 in 11:5 pa je bila tekma praktično že odločena. Gostje so niz mirno pripeljale do konca in se zasluženo veselile zmage s 15:8.

 

Naše odbojkarice so tako osvojile končno drugo mesto in se veselile srebrnega odličja, prvega za Slovenijo v ženskih kolektivnih športih in prvega odbojkarskega na svetovnih prvenstvih.

 

Posamične nagrade za najboljše igralke prvenstva so v vrstah Slovenije prejele:

Saša Planinšec, najboljša blokerka svetovnega prvenstva

Eva Mori, najboljša podajalka svetovnega prvenstva

Iza Mlakar, najboljša korektorica svetovnega prvenstva

 

Lana Ščuka, reprezentantka Slovenije: »Zares smo si želele zmagati v finalu in osvojiti zlato, a smo bile preveč nervozne in mislim, da sta se prav ta živčnost in prevelika želja na koncu obrnili proti nam. Enostavno nismo igrale tako, kot smo sposobne. Ampak drugo mesto je še vedno izjemen dosežek, a zdaj, ko misli še niso zbrane, smo seveda razočarane.«

 

Saša Planinšec, reprezentantka Slovenije: »Mislim, da je Turkinjam uspela popolna tekma, na drugi strani pa smo bile me v krču, nismo se mogle sprostiti. Tekmicam moram čestitati za zmago, bile so boljše, me pa, žal, nismo znale izkoristiti tega trenutka in vsega tega, kar smo do zdaj zgradile. In tak je žal rezultat.«

 

Alessandro Chiappini, selektor Slovenije: »Danes je bil največji problem to, da smo Turkinjam pustili igrati. Ko so se razigrale pa jih enostavno nismo mogli več ustaviti. Vsi se zavedamo, za kako močno ekipo gre in ko enkrat razvije svojo igro, poti nazaj skorajda ni več. Moram pa poudariti, da sem izjemno ponosen na svoja dekleta, na vse, kar so dosegla v tem času in seveda na to srebrno medaljo, ki za to ekipo veliko pomeni, predvsem za prihodnost, ko dekleta čaka prehod v člansko kategorijo.«  

 

avtor: OZS
foto: FIVB
 
 
POŠLJI NOVICO