Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Slovenke v finalu svetovnega prvenstva

objavljeno dne: 16.09.2017

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca si je na svetovnem prvenstvu do 23 let priigrala finale in se bo jutri, proti Turčiji, pomerila za zlato odličje in naslov svetovnih prvakinj! V polfinalu so bila naša dekleta, s 4:1, boljša od Bolgarije. Finale bo jutri, ob 19. uri.

Slovenija: Mori 4, Eržen, Vovk 1, Blažič, Pahor, Mlakar 21, Ščuka 11, Pintar, Marušič, Planinšec 13, Sobočan 6, Grudina 3. Selektor: Alessandro Chiappini.

 

Bolgarija: Dimitrova 13, Neykova, Rachkovska, Stanchulova 4, Shahpazova, Paskova 10, Krasteva, Doshkova 1, Barakova, Dancheva 6, Chausheva 6, Todorova. Selektorka: Antonia Zetova.

 

Slovenske odbojkarice so srečanje začele zbrano in prek Ize Mlakar in Saše Planinšec prišle do prvih točk in vodstva s 6:4. Prednost so prek Tine Grudine in Eve Mori ohranjale tudi v nadaljevanju, a so jih Bolgarke, pri katerih sta bili na mreži uspešni predvsem Dancheva in Dimitrova, na 8. točki spet ujele ter z blokom Mlakarjevi povedle z 9:8. Slovenski selektor Alessandro Chiappini je zahteval prekinitev, a so si po njej naša dekleta privoščila še dve napaki in zaostala (9:11). Tekmice so tudi do zaključka niza ostale v ospredju (11:13), zato se je naša klop odločila za še drugi odmor, a ta ni prinesel preobrata. Za zmago s 15:11 je slovensko obrambo prebila Paskova.

 

Začetek drugega niza je bil izenačen do 3:3, nato pa je Grudina z dvema zaporednima blokoma Antonino Zetovo, pri 5:3, prisilila v odmor. Lana Ščuka je po še eni dobri obrambi Maje Pahor dodala točko za najvišje vodstvo Slovenk na tekmi (6:3). Mlakarjeva je blokirala za 7:4 in napadla za 8:4. Grudini je uspel še en blok, po napaki gostij pa je prednost naših deklet narasla na 10:5. Zetova je reagirala s še enim odmorom, a so njene varovanke spet grešile, v napadu pa jih je z blokom tokrat zaustavila še Planinščeva (12:6). Sicer s posredovanjem Chiappinija, ki je pri 13:9 svoje igralke poklical na klop, je Slovenkam uspel dokaj miren zaključek niz, ki se je po asu Anite Sobočan končal pri 15:10.

 

Tudi prve točke tretjega niza so minile v enakem ritmu kot že v prvih dveh. Nobena ekipa si namreč ni uspela priigrati prednosti več kot za točko. Bolje so začele Slovenke, nato so bile uspešnejše Bolgarke, ki so po asu Chausheve prvič povedle za dve, s 6:4. Ko naša dekleta niso izkoristila priložnosti za vodstvo s 7:6, je serija točk uspela nasprotnicam, ki so pobegnile na 9:6. Po odmoru na zahtevo Chiappinija je Ana Marija Vovk, ki je na mreži tudi tokrat zamenjala Sobočanovo, dosegla točko z napadom, še eno je prispevala Ščuka (8:9). Po točki Planinščeve, napaki Bolgark in bloku Mlakarjeve so naše odbojkarice prišle do vodstva z 12:11. Še en blok Mlakarjeve in napaka tekmic sta naše pripeljala do zaključne žoge (14:11). Drugo je izkoristila Mlakarjeva.

 

Boljši uvod v četrti niz je uspel Bolgarkam, predvsem na račun neizkoriščenih napadov naše vrste (4:2), s sta Ščuka z napadom in Mlakarjeva z asom hitro poskrbeli za izenačenje. Uspešna zaključka Morijeve z varanjem in Grudine z napadom sta gostiteljice popeljala do vodstva s 7:6, a so si tekmice z dvema blokoma in asom spet zagotovile vodstvo (9:7). Chiappini je bil dekleta primoran poklicati na klop, a je Dimitrova vknjižila nov as za 10:7. Planinščeva je bila, ob dobrih sprejemih Sobočanove in Pahorjeve, najbolj zaslužna, da so naše na 11. točki ujele tekmice. Ko je Mlakarjeva dobro napadla in še blokirala, pa so se naša dekleta prebila v ospredje (13:12). Pri 14:13 je Chiappini na servis poslal Špelo Marušič, Bolgarke pa so točko dosegle z nekaj sreče. Ščuka je zaključila napad za 15:14, a so gostje z izvrstno igro v obrambi prišle do preobrata (15:16). Vodstvo je izničila Mlakarjeva, po dveh odličnih servisih Grudine in dveh močnih zaključkih Planinščeve pa so se zmage z 18:16 veselile Slovenke.  

 

Napaka Bolgark ter blok in napad Planinščeve so botrovali vodstvu Slovenije s 3:0 na začetku petega niza. Prednost so Slovenke z dvema napadoma Ščuke in asom Sobočanove povišale na 6:1, Zetova pa je nalet naše vrste skušala prekiniti z odmorom. Sledila je napaka Paskove, Sobočanova pa je z asom prinesla točko za 8:1. Njeno delo je z napadom nadaljevala Mlakarjeva, sledil pa je še en as Sobočanove ter še ena točka Mlakarjeve (11:1). V napadu je bila dvakrat uspešna še Ščuka, ki je pri 14:4 dosegla še as za zmago Slovenije.

 

Slovenke so se tako veselile uvrstitve v veliki finale in dosegle enega največjih uspehov slovenskega kolektivnega športa. Za zlato odličje in naslov svetovnih prvakinj se bodo dekleta, jutri, ob 19. uri v Stožicah, pomerila s Turčijo.

 

Svetovno prvenstvo v Ljubljani se sicer igra po drugačnih pravilih, kot smo bili vajeni doslej, saj Mednarodna odbojkarska zveza FIVB preizkuša spremembe, ki jih namerava uvesti v prihodnje.

 

Eva Mori, kapetanka reprezentance Slovenije: »Čestitke puncam in celotnemu štabu. Glede na rezultate izgleda, kot da je bila tekma lahka, vendar v resnici ni tako. Mislim, da je bila to najtežja tekma do sedaj in jutri nas čaka še težja. Kljub temu bomo dale vse od sebe in navdušile občinstvo.«

 

Alessandro Chiappini, selektor Slovenije: »Bila je zelo težka tekma, a so dekleta odigrala najbolje, ko je bilo to najbolj potrebno. Zmagali smo z enkratno igro. Turška ekipa je zelo čustvena, zato bomo jutri poskušali igrati dobro že vse od začetka, da uničimo njihovo samozavest. So zelo močne in zato zelo nevarne.«

 

Anita Sobočan, reprezentantka Slovenije: »Na začetku smo bile rahlo živčne, vendar smo se v nadaljnjih setih sprostile in pokazale našo najboljšo igro. In zmaga je tu.«

 

Iza Mlakar, reprezentantka Slovenije: »Mislim, da je to zgodovinski uspeh za žensko odbojko in res sem ponosna na svojo ekipo. Upam, da jutri odigramo še eno takšno tekmo in ciljamo na zlato odličje.«


avtor: OZS
foto: FIVB
 
 
POŠLJI NOVICO