Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Nova zmaga odbojkaric kot popotnica za polfinale

objavljeno dne: 15.09.2017

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v zadnjem obračunu skupinskega dela SP do 23 let v Ljubljani prišla še do pete zaporedne zmage. Naša dekleta so s 4:1 odpravila Egipt in tako le še potrdila uvrstitev v polfinale. V njem se bodo srečale z Bolgarijo.

Slovenija: Mori 7, Eržen 7, Vovk, Blažič 14, Pahor, Mlakar 10, Ščuka 1, Pintar 6, Marušič, Planinšec 7, Sobočan 7, Grudina 2. Selektor: Alessandro Chiappini.

 

Egipt: Elshamy 11, Ahmed M., Abdelghany, Ebrahim, El Askalany 6, Amin 2, Almohandes 1, Elghobashy, Abdou, Ahmed A. 5, Badawy, Hanafy 1. Selektor: Maged Mohamed.

 

Slovenski selektor Alessandro Chiappini je na tekmi proti Egiptu, ki ni več odločala o ničemer, priložnost za igro ponudil Pii Blažič in Eli Pintar, ki sta v standardni postavi zamenjali Lano Ščuko oz. Tino Grudino. Po uvodnih točkah naših deklet je odbojkaricam Egipta, z dvema asoma Aye Ahmed, uspel preobrat, a so po uspešnih napadih Sobočanove in Mlakarjeve, ki je tudi dobro servirala, pobudo spet prevzele Slovenke. Razlika je naraščala, zato je bil Maged Mohamed, pri 4:10, primoran poseči po še drugem odmoru. Sledili sta še dve zaporedni točki Mlakarjeve z začetnim udarcem, točko za 13:4 je dosegla Blažičeva, po napaki gostij pa je zmago, z blokom, naši vrsti prinesla Morijeva (15:5).

 

S točkama Mlakarjeve in Sobočanove ter po napakah afriških odbojkaric so Slovenke drugi niz odprle z vodstvom s 4:1. Prednost so Chiappinijeve varovanke nato hitro izgubile, bolj zaradi lastnih napak, kot pa zaradi dobre igre tekmic, ki so z dvema asoma El Askalanyjeve povedle z 9:7 in slovensko klop prisilile v odmor. Egiptovska blokerka je vknjižila še en as. Potem, ko so se naša dekleta približala na 8:9, je sledil nov niz točk gostij, tudi tokrat s pomočjo v napadu nenatančnih Slovenk (13:9). V nadaljevanju je dobro servirala Morijeva, Mlakarjeva pa napadala (12:13), naša dekleta pa so izničila tudi dve zaključni žogi, eno Planinščeva z napadom, drugo Ščuka z blokom. Afričanke so si nato priigrale še dve žogi za zmago, po novi napaki Slovenk so izkoristile drugo.

 

Egipčanke so še naprej z dobrimi začetnimi udarci pritiskale na naše sprejemalke in narekovale ritem igre, a sta s prodorno igro v napadu za Slovenijo točke nabirali tudi Blažičeva in Sobočanova. A tekmice so zaradi napak naše vrste v napadu spet pobegnile na 7:5. Chiappini je iz igre potegnil Mlakarjevo in v igrišče poslal Darjo Eržen. Grešiti so začele tudi gostje, kar je v ospredje potisnilo naša dekleta (10:8). Novi točki sta prispevali Pintarjeva in Blažičeva, Erženova je dobro servirala za 14:10, po lepi izmenjavi žoge pa je niz v korist Slovenk z napadom zapečatila Pia Blažič (15:10).

 

V četrtem nizu so naše odbojkarice že na začetku prevzele pobudo. Na mreži se je izkazala Pintarjeva, v obrambi je bila zopet odlična Pahorjeva, Morijeva je dobro blokirala, po vodstvu naših s 6:4 pa se je razigrala še Erženova. Slovenke so ohranjale prednost, a se tudi borbene Egipčanke niso predajale. Razlika tako ni naraščala vse do 11:9 v korist slovenskih odbojkaric, nato pa so po napaki gostij, pri 12:9, Chiappinijeve varovanke prvič vodile za tri. Po dveh dobrih začetnih udarcih Špele Marušič in dveh zaključkih Blažičeve so Slovenke niz dobile s 15:10.

 

V petem nizu je slovenski strateg na mesto podajalke poslal Marušičevo, namesto Planinščeve, ki se je poškodovala, je vstopila Grudina. Naša dekleta so niz odprla z vodstvom s 5:1. Potem, ko so se Afričanke približale na 4:5, sta po neugodnih začetnih udarcih Grudine, točke z napadom priskrbeli Darja Eržen in Ela Pintar (10:5), dve je dodala še Pia Blažič, eno z blokom pa Anita Sobočan. Niz ter tako tudi tekma sta bila pri vodstvu z 12:7 praktično že odločena. Slovenke so set mirno pripeljale do konca in se veselile še pete zaporedne zmage na prvenstvu (15:8).

 

Polfinalno srečanje bodo naše odbojkarice igrale jutri, ob 18.30, v Areni Stožice. Tekmice Slovenk bodo Bolgarke. Finale bo na sporedu v nedeljo, ob 19. uri, tekma za tretje mesto pa se bo začela ob 16. uri.

 

Svetovno prvenstvo v Ljubljani se sicer igra po drugačnih pravilih, kot smo bili vajeni doslej, saj Mednarodna odbojkarska zveza FIVB preizkuša spremembe, ki jih namerava uvesti v prihodnje.

 

Alessandro Chiappini, selektor Slovenije:  »Vesel sem za svoja dekleta, saj so dobro odigrala. Lepo je, da smo zmagali, vendar ta tekma ni odločala o ničemer. Moramo se pripraviti za jutri, saj gremo v boj za medalje. Dolgo smo čakali na ta trenutek in moram čestitati igralkam in svojemu štabu.«

 

Pia Blažič, reprezentantka Slovenije: Že pred to tekmo smo vedele, da smo uvrščene v polfinale, zato smo lahko začele bolj sproščeno. Kljub vsemu smo želele zmagati. Lepo je, da smo priložnost dobila tudi dekleta, ki drugače ne igramo veliko. Jutri pa gremo po finale.«

 

Darja Eržen, reprezentantka Slovenije: »Do sedaj se nam je vse na turnirju poklopilo. Lepo je, da smo vse igralke dobile priložnost, ki smo se je zelo razveselile.«

 

Anita Sobočan, reprezentantka Slovenije: »Mislim, da smo skupinski del tekmovanja odigrale na zelo visoki ravni. Danes so priložnost za igro dobile tudi ostale igralke, mislim, da je vsaka izmed njih pokazala, da lahko kadarkoli vstopi na igrišče. Super je, da se v polfinale odpravljamo še z eno zmago.«


avtor: OZS
foto: FIVB
 
 
POŠLJI NOVICO