Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Slovenke z zmago v boj za medalje na SP

objavljeno dne: 14.09.2017

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu do 23 let v Ljubljani na četrti tekmi prišla še do četrte zmage. Varovanke selektorja Alessandra Chiappinija so si z zmago s 4:0 nad Tajsko zagotovile prvo mesto v skupini in uvrstitev v polfinale ter se tako vmešale v boj za odličja.

Slovenija: Mori, Eržen, Vovk, Blažič, Pahor, Mlakar, Ščuka, Pintar, Marušič, Planinšec, Sobočan, Grudina. Selektor: Alessandro Chiappini.

 

Tajska: Yotpinit, Sagon, Srithong, Jarat, Boonlert Tichak., Sittisad, Daowern, Sooksod, Nuanjam, Jaisaen, Pankaew, Boonlert Tichay.

 

Slovenske odbojkarice so četrto tekmo na prvenstvu začele zelo dobro in s prodornimi napadi in protinapadi, pri 4:1, trenerja azijskih odbojkaric Dokmaija že prisilile v prvi odmor. Tajke so sicer dobro igrale v obrambi, a so v napadu precej grešile, medtem ko so Slovenke prek Mlakarjeve, Grudine in Ščuke nizale točke. Prednost je hitro naraščala, zato se je tajski štab odločil za še eno prekinitev. Sledila sta še en uspešen napad Grudine in napaka Tajk za 12:4. V nadaljevanju je našim odbojkaricam nekoliko popustila zbranost. Po treh zaporednih točkah nasprotnic je bil v odmor primoran slvoenski strateg Alessandro Chiappini, po njem je sledil še blok tekmic za 12:8. Morijeva je niz Tajk prekinila z varanjem, Grudina je dodala as za 14:8, zmago našim pa so omogočile tekmice z novo napako.  

 

Za dober začetek drugega niza in vodstvo z 2:0 sta poskrbeli slovenski blokerki, Grudina in Planinščeva, z varanjem pa je bila še tretjič na tekmi uspešna Morijeva. Dokmai je pri zaostanku z 1:4 tudi tokrat reagiral z odmorom, a ta ni prinesel spremembe. Ščuka je namreč prispevala dve zaporedni točki z začetnim udarcem, po še eni napaki Azijk pa so Slovenke povedle že z 8:3. A tako kot že v prvem nizu se Tajke niso predale. Thanacha Sooksod je poskrbela, da je moral Chiappini svoje varovanke poklicati na klop, po napaki naših v napadu pa je bil izid na 8. točki prvič poravnan. Po bloku Sooksodove Vovkovi in asu Nuanjamove so Tajke vodile z 11:9. Sledila je prekinitev na zahtevo slovenskega štaba, a so se v naši vrsti napake še kar vrstile. Tajke so si priigrale tri zaključne žoge (14:11), a sta Pahorjeva in Sobočanova z dobrimi obrambami omogočili protinapade, Planinščeva je dobro servirala, Mlakarjeva pa je bila uspešna v zaključkih za zmago s 16:14.

 

Tretji niz so za odtenek bolje odprle Tajke, a je Grudina z napadom in blokom poskrbela, da so se naša dekleta zopet prebila v ospredje (5:4). Po uspešnih zaključkih Planinščeve in Vovkove so gostiteljice vodile s 7:5. Tajska klop se je odločila za odmor, a prekinitev tudi tokrat ni zaustavila naleta Slovenk. Novi točki sta namreč dodali Planinščeva z napadom in Morijeva z asom (9:6). Naše odbojkarice tekmicam, v nasprotju s prejšnjim nizom, tokrat niso dovolile, da bi izničile prednost. Z dobro igro Ščuke, Grudine in Mlakarjeve na mreži se je razlika celo povečala (13:8). Dokmai je poizkusil s še enim odmorom, a so naša dekleta niz brez težav dobila s 15:10.

 

Boljši začetek četrtega niza je uspel azijskim predstavnicam, a sta Morijeva in Grudina z dvema zaporednima blokoma hitro izničili prednost. Sittisadova je dosegla dva asa za vodstvo Tajske s 7:5, dober napad Vovkove, bloka Planinščeve in as Morijeve pa so Slovenke spet popeljali v ospredje (10:8). V napadu sta svoje dodali še Ščuka in Mlakarjeva, Pahorjeva je bila še naprej odlična v obrambi in naša dekleta so hitro vodila z 12:9. Zaključek niza, ki so ga naše odbojkarice dobile s 15:10, je bil tako le še formalnost.

 

Slovenke po štirih tekmah v skupini A ostajajo neporažene, saj so tekmicam, Argentinkam, Dominikankam, Kitajkam in Tajkam doslej oddale le en niz. Jutri naša dekleta čaka še obračun z Egiptom, ki se bo v Areni Stožice začel ob 20. uri.

 

Svetovno prvenstvo v Ljubljani se sicer igra po drugačnih pravilih, kot smo bili vajeni doslej, saj Mednarodna odbojkarska zveza FIVB preizkuša spremembe, ki jih namerava uvesti v prihodnje.

 

Alessandro Chiappini, selektor Slovenije: »Današnja tekma ni bila lahka, saj Tajke igrajo povsem drugače, kot smo vajeni in nimamo velikokrat priložnosti, da se pomerimo s takim tekmecem. Morda smo igrali nekoliko slabše, v določenih trenutkih naredili preveč napak. Ampak še vedno sem s prikazanim zadovoljen, še posebej, ker so bila dekleta najbolj osredotočena na igro, ko je bilo to najbolj potrebno. S to zmago smo si priigrali polfinale, kdo bo naš tekmec, še ni znano, ampak mi bomo še naprej gledali predvsem na našo ekipo in na našo igro. Upajmo, na najboljše.«

 

Lana Ščuka, reprezentantka Slovenije: »Tajska igra precej drugače, kot smo vajene. Nekaj časa je trajalo, da smo se privadile na njihov sistem in na različne kombinacije, ki jih uporabljajo. Nekaj težav so nam povzročile tudi s servisom, ampak ko je bilo potrebno, smo pokazale, česa smo sposobne. Zelo smo vesele, da nam je uspelo priti v polfinale.«

 

Tina Grudina, reprezentantka Slovenije: »Zadovoljni smo lahko z zmago, z igro pa ne. Nismo bile dovolj zbrane, nismo bile dovolj odločne in nismo prikazale igre, ki smo jo sposobne. Zmoremo precej več in upam, da bomo že proti Egiptu spet odigrale na najvišji ravni in da bomo šle lahko z dobrimi občutki in s samozavestjo v boj za medalje.«


avtor: OZS
 
 
POŠLJI NOVICO