Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Odlične Slovenke porazile še Kitajke

objavljeno dne: 12.09.2017

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na tretji tekmi svetovnega prvenstva do 23 let v Ljubljani prišla še do tretje zmage. Odlične Slovenke so v Areni Stožice povsem povozile ene od favoritinj za naslov svetovnih prvakinj, Kitajke. Naša dekleta so bila od azijskih odbojkaric boljša s 4:0 (10, 12, 5, 8).

Slovenija: Mori, Eržen, Vovk, Blažič, Pahor, Mlakar, Ščuka, Pintar, Marušič, Planinšec, Sobočan, Grudina. Selektor: Alessandro Chiappini.

 

Kitajska: Gong, Yan, Cai, Huang, Jin, Zhu, Song, Chen, Yu, Cheng, Lei, Wang. Selektor: Sheng Wu.

 

Slovenske odbojkarice so s točkami Mlakarjeve in Ščuke v napadu ter Sobočanove na začetnem udarcu, z vodstvom s 4:0,  odprle obračun proti, prav tako še neporaženi, Kitajski. A tekmice so hitro ujele ritem in dosegle tri zaporedne točke ter v nadaljevanju, na račun dobrih servisov Chenove in blokov sprednje vrste prišle celo do vodstva z 8:7. Sledili sta točka Mlakarjeve in napaka azijskih predstavnic ter blok Planinščeve za 10:8. Mlakarjeva in Vovkova sta poskrbeli za 11. in 12. točko, Sobočanova pa je z dobrim servisom omogočila blok Planinščevi in zaključno žogo pri 14:10. Selektor Wu se je odločil za odmor, a so po njem njegove varovanke dosegle le točko, z atraktivnim napadom je set zaključila Mlakarjeva.

 

Naša dekleta so odločno začela tudi drugi niz in po dveh varanjih in asu Mlakarjeve povedla s 4:2, za vodstvo s 7:4 pa je s še eno neposredno točko z začetnim udarcem poskrbela Grudina. Ko so se Kitajke, po dobrih servisih Jinove, že približale na 6:7, so si privoščile napako, z asom Morijeve pa so Chiappinijeve varovanke pobegnile na 9:6. Wu je reagiral s prekinitvijo, po kateri so se tekmice zopet povsem približale (9:8), a je bila nato v napadu in bloku uspešna Planinščeva, as je dodala Sobočanova, novo točko z varanjem pa Mlakarjeva (13:8). Planinščeva je po dobrem sprejemu Pahorjeve uspešno napadla še za 14. točko (14:10). Po dveh zaporednih zaključkih gostij je slovenska klop posegla po prekinitvi, drugi niz pa je nato z napadom zapečatila Ščuka.

 

Tudi v tretjem nizu so Slovenke prišle do vodstva s 4:2, saj sta Planinščeva in Sobočanova dobro servirali, Grudina je dvakrat blokirala (6:3), po odmoru na zahtevo Wuja pa je naša blokerka še z napadom prebila visok kitajski blok. Naše odbojkarice še naprej niso popuščale. Ščuka in Grudina sta s servisi vršili pritisk na tekmice, ki so začele grešiti, prednost Slovenije pa je hitro narasla na šest točk (10:4). Nove točke sta naši vrsti prinesli Vovkova z napadom in Morijeva z dvema odličnima začetnima udarcema. Niz je z blokom za 15:5 tokrat zaključila Planinščeva.

 

Kitajke se kljub zaostanku niso predale. Slovenke so sicer tudi v četrtem nizu narekovale ritem igre, a so jim bile Wujeve varovanke ves čas za petami. Dobro so servirale in bile prodorne tudi v napadih. Pri 7:6 so naša dekleta vodila z minimalno prednostjo, nato pa je na začetni udarec prišla Morijeva in dosegla dva asa, Vovkova je dobro igrala tako v napadu kot v bloku in nanizala tri točke. Pri 11:6 time out Kutajske, točka Planinšec, borbena Pahor… dve napaki Kitajk… zaključek Mlakar

 

Slovenke, ki so na prvenstvu dosegle še tretjo zaporedno zmago, bodo imele jutri dan odmora, v četrtek pa jih čaka obračun s Tajsko.

 

Svetovno prvenstvo v Ljubljani se sicer igra po drugačnih pravilih, kot smo bili vajeni doslej, saj Mednarodna odbojkarska zveza FIVB preizkuša spremembe, ki jih namerava uvesti v prihodnje.

 

Maja Pahor, reprezentantka Slovenije: "Kitajska ekipa nam je že na samem začetku dala vedeti, da želi biti nadrejena, saj so se že na ogrevanju postavili na našo domačo stran igrišča. Tako smo jim morale na nek način pokazati, kdo je tukaj domač in kdo je tukaj glavni. Pripravile smo se tako, da smo si pogledale dva podrobna videa in tudi trener nam je pokazal dosti podrobnosti, ki so nam zelo koristile. Mislim, da smo vsi od samega začetka imeli dovolj visoka pričakovanja, tako da višje skoraj ne bi morali priti. Zdaj še toliko bolj verjamemo v naše zmožnosti."

 

Alessandro Chiappini, selektor Slovenije: "Mislim, da smo danes odigrali našo najboljšo tekmo. Punce so bile odlične v serviranju in obrambi. Smo zelo dobra in močna ekipa in menim, da smo dobro odigrali. Punce so se držale načrta. Poskušali smo bolje razumeti karakteristike tega spopada zato smo dobro preučili posnetke, saj nismo vedeli kaj lahko pričakujemo. Jutri bomo najprej malo sprostili naše misli, saj smo bili vseskozi zelo pod pritiskom. Nato pa se bomo začeli pripravljati na tekmo proti Tajski, ki je zelo močna ekipa. Igrajo hitro in kombinirano igro. Nismo navajeni takšnega sistema zato bo zagotovo težka igra."

 

Ana Marija Vovk, reprezentantka Slovenije: "Mislim, da smo pokazale super igro. Zmaga s 4 : 0 nam je velika motivacija in upam, da bomo tako igrale tudi naprej ter obdržale takšno igro kot smo jo pokazale do sedaj. Tudi pri naslednji tekmi želimo zmagati s tem rezultatom."

 

Saša Planinšec, reprezentantka Slovenije: "Vsako tekmo tega svetovnega prvenstva smo odigrale s super energijo, iz vsake žoge poskušamo iztržiti največ in do sedaj se je vse super izšlo. Upamo, da bo šlo tako tudi naprej. Naredimo vse kar se dogovorimo pred tekmo in zato sem zelo zadovoljna. Moram reči, da nisem točno pričakovala kaj nas bo čakalo v dvorani, saj ženska odbojka v Sloveniji še ni tako popularna. Tako, da sem zelo presenečena in zadovoljna z odzivom ljudi. Vsake podpore smo neizmerno vesele."


avtor: OZS
foto: FIVB
 
 
POŠLJI NOVICO