Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Domačinke prek Slovenije do četrte zmage

objavljeno dne: 26.08.2017

Četrti tekmovalni dan zadnjega kroga kvalifikacij za SP je morala slovenska izbrana vrsta priznati premoč prvemu favoritu turnirja, Nizozemski. Domačinke so pred polnimi tribunami dvorane Topsport Centrum v Rotterdamu tako slavile že četrto zmago, tokrat s 3:0 (16, 11, 16).

Slovenija: Mori (C) 5, Eržen, Pahor (L), Igličar 5, Mlakar 8, Đukić, Mihalinec, Ščuka 8, Pintar, Mikl (L), Marušič, Planinšec 2, Sobočan 1, Grudina 3. Selektor: Alessandro Chiappini.

 

Nizozemska: Knip (L), Stoltenborg, Belien 10, Plak 12, De Kruijf 11, Balkenstein-Grothues (C) 8, Schoot (L) 1, Slöetjes, Buijs 1, Bongaerts, Dijkema, Jasper, Daalderop 10, Koolhaas 1. Selektor: Jamle Morrison.

 

Slovenke se v uvodnih minutah niso ustrašile ne nabito polne dvorane nizozemskih navijačev, ne trenutno osmo uvrščene reprezentance na svetovni lestvici FIVB. Z uspešno igro v obrambi in napadalnimi udarci Lane Ščuke so povedle s 5:1, ob prvem tehničnem odmoru pa so še vedno imele prednost dveh točk (8:6). Po asu Ize Mlakar in bloku Ščuke je bilo na semaforju 12:9 za Slovenijo, nato pa je domača vrsta vzpostavila ravnotežje ter povedla z 12:13. Trener Slovenk Alessandro Chiappini je reagiral s polminutnim odmorom, toda Nizozemske napadalke so bile neusmiljene na mreži in na drugi tehnični odmor sta moštvi odšli pri rezultatu 16:13 za domačinke. Tudi po odmoru je oranžna vrsta vse bolj prevzemala niti igre v svoje roke, po asu Plakove (13:18) pa je slovenska klop še enkrat zahtevala odmor. Chiappini je nato na sprejemalsko mesto namesto Anite Sobočan poslal Katjo Mihalinec. Tudi to pa ni zaustavilo razpoloženih Nizozemk, ki so na račun uspešnih servisov Plakove in v napadu nezaustavljive De Kruijfove, na koncu zabeležile zmago v prvem nizu z 16:25.

 

V uvodu drugega niza se je v igro Slovenk prikradlo nekaj lastnih napak, s tem pa so Nizozemkam omogočile vodstvo s 5:2. Po točki Celeste Plak z začetnim udarcem je pri izidu 4:8 Sobočanovo zamenjala Mihalinčeva, Chiappini pa je takoj po naslednji točki domačink vzel še odmor. Slovenkam je močno šepal sprejem, zato je bil slovenski strateg primoran zamenjati še eno sprejemalko, tokrat je pri izidu 4:11 Ščuko zamenjala Urška Igličar. Kljub menjavi slovenske odbojkarice niso ujele ritma, domačinke so bile še naprej boljše na vseh pozicijah. Pri rezultatu 6:17 se je sicer v igro vrnila Ščuka, toda Nizozemke so po hitrem postopku prišle do zmage tudi v drugem nizu, tokrat z 11:25.

 

Slovenke so na začetku tretjega niza prikazale boljšo igro, domačinkam pa so bile blizu do izida 7:7. Nato je v ospredje stopila Balkensteinova, ki je z odličnimi začetnimi udarci povzročila veliko težav slovenskim sprejemalkam, soigralke pa so svoje dodale v protinapadih in prednost je ekspresno narasla na sedem točk (7:14). Mlade slovenske odbojkarice so se kljub zaostanku še naprej trudile prikazati svojo najboljšo igro, toda razigrana in izkušena vrsta Nizozemk je bila tokrat premočan nasprotnik.

 

Jutri se bodo naše odbojkarice za konec prvenstva pomerile še s Češko.

 

Lana Ščuka, reprezentantka Slovenije: »Tekmo smo začele zelo pozitivno, ampak potem so nas očitno napake in njihov dober servis toliko sprovocirale, da potem nismo mogle prikazati svoje igre oz. je razviti. Na koncu smo skušale narediti, kar lahko. Nizozemke igrajo zares dobro odbojko. Skušale smo jim kljubovati, a nam ni uspelo.«

Alessandro Chiappini, selektor Slovenije: »Današnja tekma je bila najtežja, kar smo jih doslej imeli na tem turnirju. Zavedali smo se, kako močna je ekipa Nizozemska in mislim, da v tem trenutku nismo sposobni prikazati več, kot smo. Nad porazom nisem razočaran, morda le nad sprejemom, ki je bil danes dokaj slab. Ko smo lahko vsaj deloma razvili svojo igro, pa smo igrali precej dobro. Take tekme so za nas dobre, saj nam pokažejo, kaj vse moramo še narediti, kaj nam še manjka. Veliko stvari moramo še izboljšati, da pridemo na tako raven, kot so Nizozemke. Mislim, da smo na dobri poti.«


avtor: OZS
foto: CEV
 
 
POŠLJI NOVICO