Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Odbojkaricam Vitala bronasta kolajna

objavljeno dne: 11.05.2016

Nova Gorica, 11. maja (STA) - Odbojkarice Vitala so v tretji tekmi malega finala 1. DOL za ženske v Novi Gorici s 3:1 (24, 22, -18, 17) premagale GEN-I Volley in s skupnim izidom 2:1 osvojile tretje mesto.

Mestna dvorana Nova Gorica, gledalcev 200, sodnika: Perčič (Kamnik), Novak (Dvor).
GEN-I Volley: Vukčević 20, Bavdaž 7, Zbičajnik 5, Aumann, P. Marušič 10, Đukić 12, Bavdaž, Kolbl 7, Pahor, Velikonja Grbac, P. Marušič, Simčič.
Vital: Mijoč 18, Vogrič 12, Handanović 14, Čotar, Dolenc, Zaplotnik 13, Pavič 1, Crnjac 6, Janežič, Arnež, Flego.

  

Odbojkarice GEN-I Volleyja in Vitala so poskrbele za zastor ženskega dela državnega prvenstva. Zadnje dejanje pred 200 gledalci pa se je končalo presenetljivo, saj so tretje mesto osvojile igralke ljubljanskega Vitala. Novogoričanke so bile v vlogi favoritinj, saj so ves čas prvenstva trdno držale tretje mesto, gladko dobile tudi prvo tekmo malega finala, nato pa se po prepričljivem porazu v Ljubljani niso pobrale. Tudi v odločilni tekmi so bile varovanke Gregorja Rozmana boljše in se zasluženo veselile tretjega mesta, kar je izenačenje najboljšega klubskega dosežka, Vital je bil namreč tretji že v sezoni 2007/08.

Zadnja tekma je bila v prvih dveh nizih izenačena, a so bile vitalovke v končnici bolj zbrane. V tretjem je najprej že kazalo, da bodo Ljubljančanke prišle do zanesljive zmage, a je prišlo do preobrata, tako da so Novogoričanke prišle do znižanja. Toda Ljubljančank to ni potrlo, v četrtem so nadaljevale svojo igro, ki je tokrat za razliko od tekme v Ljubljani, ko so blestele s servisi, temeljila predvsem na obrambi in bloku. Dosegle so kar 16 blok točk, sedem jih je prispevala Ana Zaplotnik. Najučinkovitejša igralka ljubljanske ekipe je bila Helena Mijoč, dosegla je 18 točk, še več pohval za igro poleg Zaplotnikove zasluži Elmina Handanović, ki je ob zelo dobrem odstotku zaključenih akcij prispevala 14 točk.

Prvi niz je bil izenačen od začetka do konca, Novogoričanke so sicer vodile s 6:3, a so gostje hitro vrnile udarec in prevzele pobudo. Toda povsem pri koncu so domače spet povedle s 23:22. Toda nato je stvari v svoje roke prevzela Handanovićeva in gostjam priborila prvo zaključno žogo. Zaradi napake Nine Vogrič je niso izkoristile, toda Handanovićeva je poskrbela za novo, ki jo je s svojo edino točko na tekmi izkoristila Natali Pavič.

V drugem nizu so imele domače že lepo prednost, toda vodstvo 10:5 in 14:9 jim ni zadostovalo. Vitalovke so se z dobrim blokom in požrtvovalno igro v obrambi najprej približale na 12:14, po seriji dobrih servisov Mijočeve in z delnim izidom 7:0 pa povedle z 20:16. Primorkam se je še uspelo približati na 20:22 in 22:24, toda Mijočeva je vendarle izkoristila tretjo zaključno žogo.

Kazalo je, da je domača ladja potopljena, gostje so tretji niz odprle z vodstvom 7:2, nato še ob drugem tehničnem odmoru vodile s 16:10. A s servisi Zale Zbičajnik in napadi Jovane Vukčević so se gostje približale na 15:16, Polona Marušič pa jih je popeljala v vodstvo z 18:17. Do konca niza so vitalovke osvojile le še točko in videti je bilo, da se njihova igra razpada.

A so prišle k sebi. V četrtem nizu se je dolgo časa odvijal boj za vsako žogo, ekipi sta se izmenjavali v vodstvu, še pri drugem tehničnem odmoru so imele gostje le dve točki prednosti. Toda blok Zaplotnikove je Goričankam zatresel roke, kar sta do konca kapetanka Vogričeva in Mijočeva znali kaznovati, blok slednje je pomenil konec tekme ter veliko veselje Ljubljančank.

"Marsikdo takega uspeha ni pričakoval, a mi smo verjeli do konca. Po modri skupini smo si rekli, gremo po bron, zdaj ga imamo. Če v neko stvar verjameš, če dobro delaš, se ti to najbrž povrne. Nam se je, zato smo zelo veseli. Ne bi izpostavljal posameznic, zmagala je ekipa in to ekipa z veliko začetnico. Vse punce si zaslužijo pohvale, vsaka je dala svoj doprinos. Od sprejemalk, do podajalk in blokerk. Zaplotnikova je odkritje sezone, prišla je iz druge lige, stopila v velike čevlje, a napredovala, pred njo je še lepa prihodnost. Čeprav se še ne ve, kaj in kako naprej, pa moramo v vsakem primeru graditi na tej osnovi v naslednjih sezonah poskušati storiti še korak naprej. A najprej bomo to tretje mesto lepo proslavili," je bil zadovoljen ljubljanski trener Gregor Rozman.


avtor: STA
foto: Leon Žibret
 
 
POŠLJI NOVICO