Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Pokal Calcit Volleyballu

objavljeno dne: 10.01.2016

Kamnik, 10. januarja (STA) - Odbojkarji Calcita Volleyballa so v finalu zaključnega turnirja pokala Slovenije v Kamniku s s 3:1 (23, -20, 22, 16) premagali ACH Volley. Za Kamničane je bila to druga pokalna lovorika.

Športna dvorana Kamnik, gledalcev 700, sodnika: Globačnik (Topolšica) in Seifried (Maribor).
Calcit Volleyball: Hribar, Novljan 3, T. Štern 12, Štalekar, Vidmar, Štembergar Zupan, J. Brulec 5, Lakner, Kotnik 13, Ž. Štern 29, Videčnik, Konjedic.
ACH Volley: Flajs 13, Jereb, Kozlowski 2, Kozamernik 14, Walker 6, Purić 9, Ledinek, Satler, Pleško, Jurić, Donik, Mochalski 16, Terpin 1.

  

V letošnji sezoni sta se ekipi Calcita Volleyblla in ACH Volleyja pomerili dvakrat, obakrat so se zmage veselili ljubljanski odbojkarji, vendar so se morali za zmagi zelo potruditi. To je bil šele tretji finale med kamniški in ljubljanskimi, nekoč blejskimi odbojkarji. Kamničani so do svoje, do zdaj edine pokalne lovorike, prišli leta 2001 po zmagi nad takratnim Merkurjem Bledom, pred štirimi leti, prav tako v Kamniku, se je zmage veselil zdajšnji ACH Volley, ki je bil tudi tokrat v vlogi favorita. Predlani so ga Kamničani na turnirju v Mariboru sicer premagali v polfinalu, a so nato v finalu izgubili s Salonitom, lani so jih Ljubljančani izločili v četrtfinalu.

V polfinalu sta obe ekipi do zmage prišli brez izgubljenega niza. Calcit Volleyball je bil boljši od Krke, ACH Volley od Panvite Pomgrada. Ljubljančani so izkoristili nekaj slabši sprejem domače ekipe, na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo točke, s tretjim asom Andreja Flajsa pa so prvič na tekmi prišli do prednosti treh točk (17:14). S tremi točkami so Ljubljančani vodili še pri izidu 20:17, toda na servis Jureta Laknerja so Kamničani, po 17. točki, izid izenačili še na 23., nato pa z uspešnim napadom Tončka Šterna izkoristili že kar prvo zaključno žogo za vodstvo z 1:0 v nizih.

Drugi niz se ni začel po željah domače ekipe, ki je spet imela preveč težav na sprejemu, Ljubljančani so popravili tudi igro v bloku in pri zaostanku štirih točk (1:5) je Brumen vzel polminutni odmor. Že pred prvim tehničnim odmorom so se Kamničani gostom približali na točko zaostanka (6:7), ob njem zaostajali za dve, nato pa so Ljubljančani po novem asu Flajsa na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk. Z izjemno potezo na mreži je Brulec svojo ekipo še popeljal do točke zaostanka (15:16), toda po seriji blokov, dvakrat zapored Jana Kozamernika, je ACH povedel s 23:16. Točko za izenačenje v nizih je dosegel Eric Mochalski.

Tudi v tretjem nizu je ljubljanska ekipa prvi tehnični odmor odšla s prednostjo dveh točk, tokrat tudi po zaslugi prevelikega števila lastnih napak Kamničanov. Ko so domačini le znižali število lastnih napak, so z asom Žana Novljana povedli z 11:10, nato po napaki Dike Purića prvič v drugem nizu prišli do dveh točk prednosti (12:10). Z blokom Kozamernika in po avtu Tončka Šterna so spet povedli Ljubljančani, ki so tudi ob drugem tehničnem odmoru vodili z dvema točkama prednosti. Toda z asom Matica Videčnika in blokom Žige Šterna je domača ekipa povedla z 18:16, prednost pa je ohranila do konca niza, ko je do zmage prišla po dveh lastnih napakah Ljubljančanov.

Četrti niz se je začel z izjemno točko Kamničanov, z blokom jo je na koncu priboril Tonček Štern, ki je domači ekipi dala dodatnega elana. Na servis Domna Kotnika so Ljubljančanom pobegnili za šest točk (10:4), odlični Žiga Štern, ki je bil več v zraku kot na tleh, je z novo "bombo" vodstvo povečal na 15:8. Razlika sedmih točk je bila tudi ob drugem tehničnem odmoru. V nadaljevanju niza so na igrišču prevladovali Kamničani, ki so s serijo blokov povedli celo z 22:9. Na koncu jim je sicer nekoliko popustila zbranost, zmago pa je potrdil izjemni Žiga Štern.
 
Odbojkar Calcita Volleyballa Žiga Štern je bil izbran za najboljšega igralca zaključnega turnirja pokala Slovenije.Aktualni pokalni zmagovalci, odbojkarji Calcita Volleyballa, so imeli v svojih vrstah tudi najboljšega prostega igralca in organizatorja igre. Najboljši prosti igralec je bil Klemen Hribar, organizator igre pa Jan Brulec. Ekipi ACH Volleyja je pripadlo priznanje za najboljšega blokerja, to je bil Jan Kozamernik
 

Izjave po tekmi :

  

- Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: "Dejal bom, da smo odigrali dobro tekmo, igrali smo čvrsto, nismo dovolili, da bi nasprotnik v serijah prihajal do točk. Malenkost smo padli le v drugem nizu, v vseh drugih smo igrali zelo dobro. Vedno zmaga ekipa, tako je bilo tudi tokrat, ampak v ekipi so nekateri boljši od drugih. Tokrat sta bila resničen presežek Žiga Štern in Andrej Štembergar Zupan, drugi pa so zelo lepo dopolnili celoto in so na igrišču naredili tisto, kar so morali."

- Žiga Štern, sprejemalec Calcit Volleyballa: "Začeli smo nekoliko slabše, kot smo pričakovali, tudi sam sem imeli kar nekaj težav na sprejemu, toda s pomočjo Klemna Hribarja in Domna Kotnika, ki sta me 'pokrila', se je na koncu odlično izteklo. Vendar to ni bila moja zmaga, to je bila ekipna zmaga. Ves čas smo verjeli, da lahko ACH Volley premagamo tudi na pomembni tekmi. V letošnji sezoni smo bili dvakrat blizu, vedeli smo, da jih lahko, če bodo igrali malo slabše, premagamo. Danes se nam je vse izšlo."

- Bogdan Kotnik, trener ACH Volleya : "V prvem nizu smo imeli tekmo pod kontrolo, na koncu smo naredili dve, tri lastne napake, izgubili niz, na koncu tudi tekmo. Zame je boljša ekipa izgubila od slabše, ampak tako je. Po novem letu smo imeli nekaj težav, saj Jan Kozamernik in Michal Kozlowski zaradi bolezni nista trenirala, tako da se nismo mogli optimalno pripraviti na zaključni turnir Slovenije. Dejstvo je, da je ACH Volley najbolje organiziran odbojkarski klub v Sloveniji, danes je izgubil, nismo izpolnili cilja, saj nismo osvojili pokalnega naslova, zato je logično, da po takšnem porazu ponudim prestop. Vodstvo kluba se bo odločilo, kako naprej."

- Jan Kozamernik, bloker ACH Volleyja: "Ne bi rekel, da smo igrali tako slabo, tokrat so Kamničani igrali izjemno. Nikakor nismo mogli zaustaviti Žige Šterna, ki je igral na visoki ravni, njegovi soigralci so mu pri tem pomagali. Mi smo preslabo sprejemali, oni veliko bolje, njim je šlo vse, nam nič. Ne preostane nam drugega, kot da se zdaj rešujemo skozi prvenstvo."

 


avtor: STA
foto: Foto M Branko Maček
 
 
POŠLJI NOVICO