Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Mariborčanke ubranile naslov

objavljeno dne: 09.01.2016

Kamnik, 09. januarja (STA) - Odbojkarice Nove KBM Branika so v finalu pokala Slovenije v Kamniku s 3:0 (9, 14, 23) premagale Calcit Ljubljano in ubranile lansko pokalno lovoriko.

Športna dvorana Kamnik, gledalcev 600, sodnika: Valentar (Ravne na Koroškem) in Melavc (Šempeter).
Calcit Ljubljana: Grudina 6, Božič, Lenarčič, Vrhovnik 4, Igličar 7, Forštnarič, Kučej 1, Kostić 5, Aragao 2, Hribar, Jerala, Turk, Potokar 5, Koleva 1.
Nova KBM Branik: Mlakar 14, Blagne, Kaučič 6, Sužnik, Cvetanović 10, Ammerman 12, Vovk, Najdič 2, Pučnik, Planinšec 8, Sobočan, Pintar, Eržen.

  

Odbojkarice Nove KBM Branika in Calcita Ljubljane so se v finalu pokala Slovenije do zdaj pomerile že petkrat, trikrat so bile boljše Mariborčanke, ki so do zdaj v tem tekmovanju zmagale že štirinajstkrat. Mariborčanke so v letošnji sezoni z Ljubljančankami srečale dvakrat, obakrat, tako v državnem prvenstvu kot na turnirju srednjeevropske lige v Poreču konec minulega leta, pa so prišle do zmage v petem nizu.

Prvi niz je bil popolnoma v znamenju mariborske ekipe, ki je na servis Sarah Ammerman, dosegla je tudi štiri ase, z delnim izidom 8:0 povedla s 14:4. Čeprav je Gašper Ribič vzel oba polminutna odmora, Bolgarko Slavino Kolevo na sprejemu zamenjal za Petro Vrhovnik, calcitovke niso dohajale ritma branilk pokalnega naslova, ki so prevladovale v vseh elementih igre. Niz, v katerem je bila na igrišču praktično le mariborska ekipa, je končala Ammermanova.

S prvim asom Ljubljančank je Vrhovnikova v drugem nizu po zaostanku treh točk na peti točki izid izenačila, toda Mariborčanke so na prvi tehnični odmor spet odšle s prednostjo treh točk. Tudi do drugega tehničnega odmora so bile bankirke boljša ekipa, ki je naredila manjše število napak, bila je boljša tako v napadu kot na sprejemu, kar ji je prineslo vodstvo s 16:11. Še bližje vodstvu z 2:0 v nizih so bile varovanke trenerja Sebastijana Škorca po novem asu, tokrat Saše Planinšec, ko so povedle s 17:11. Do konca niza so Mariborčanke svojo prednost le še povečale, zadnjo točko je prispevala Marina Cvetanović.

V tretjem nizu so calcitovke le popravile igro na sprejemu, izboljšale so tudi servis, kar jim je ob prvem tehničnem odmoru prineslo prednost dveh točk, ob drugem le točke, vmes pa so Mariborčanke z delnim izidom 5:0 povedle z 11:9. S tremi zaporednimi asi Tine Grudine so ljubljanske odbojkarice prvič na tekmi prišle do štirih točk prednosti (19:15), toda po asu Marine Kaučič in bloku Saše Planinšec so vodile le še za točko (20:19). Sara Najdič je z asom izid na 21. točki izenačila, odlična Planinšeceva pa je z novim blokom Braniku po daljšem času spet priborila vodstvo (23:22). Takoj v naslednjem napadu so Mariborčanke prišle do dveh zaključnih žog za končno zmago, Ammerman je izkoristila prvo za 15 pokalni naslov Nove KBM Branika in prvega Sebastijana Škorca kot trenerja v članski konkurenci.

Za najboljšo igralko turnirja je bila izbrana Iza Mlakar (Nova KBM Branik), najboljša organizatorka igre je bila Cecilia Aragao (Calcit Ljubljana), najboljša blokerka Saša Planinšec (Nova KBM Branik) in najboljša prosta igralka Anita Sobočan (Nova KBM Branik).

 

Izjave po tekmi : 

Gašper Ribič, trener Calcit Ljubljane: "Mariborčanke so bile v vseh elementih igre boljše od nas. Skozi vso tekmo so držale sprejem, bolje so izvajale začetne udarce, na drugi strani nam ni šlo prav nič. Ni kaj, zasluženo so nas premagale."

Tina Grudina, blokerka Calcita Ljubljane: "Že na začetku tekme nismo igrale sproščeno, kot da smo bile preveč nervozne, čeprav smo komaj čakale na to finalno tekmo. Preprosto nam igra ni stekla. Prva dva niza so bile veliko boljše od nas, v tretjem smo le prikazale nekaj boljšo igro, vendar je bilo to premalo. To ni bila naša igra."

Sebastijan Škorc, trener Nove KBM Branika: "Ker gre za mojo prvo trenersko člansko lovoriko, je zmaga še toliko bolj sladka. Dekleta so igrale, kot smo se dogovorili. Na igrišču so bile ves čas stabilne, delovale so kot ekipa, pomagale so druga drugi. Prva dva niza smo resnično odigrale na visoki ravni, tudi v končnici tretjega niza, ko smo se uspeli vrniti v igro. Še enkrat čestitke dekletom za prikazano igro."

Marina Cvetanovič, sprejemalka Nove KBM Branika: "Mislim, da je bilo odločilno to, da smo tako dobro začele tekmo, ko nam je vse uspevalo. Ves čas smo bile zbrane in natančno smo vedele, kaj moramo na igrišču delati. Verjetno smo s tem presenetile naše nasprotnice, ki se niso več pobrale. Sicer je lepo osvojiti pokal, toda v prvenstvu bo to popolnoma druga zgodba."

 


avtor: STA
foto: Klemen Brunec
 
 
POŠLJI NOVICO