Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Calcit Ljubljana - Luka Koper 3:1

objavljeno dne: 08.01.2016

Kamnik, 08. januarja (STA) - Odbojkarice Calcita Ljubljane so v drugi polfinalni tekmi zaključnega turnirja pokala Slovenije v Kamniku s 3:1 (16, 11, -23, 19) premagale Luko Koper. Finalna tekma med Calcitom Ljubljano in Novo KBM Branikom, ki je bila v prvi tekmi s 3:0 (16, 14, 16) boljša od GEN-I Volleyja, bo na sporedu v soboto, ob 18. uri.

Športna dvorana Kamnik, gledalcev 300, sodnika: Miklošič (Maribor) in Gril (Pekre).
Calcit Ljubljana: Grudina 10, Božič, Lenarčič, Vrhovnik 4, Igličar, Forštnarič, Kučej 8, Kostić 22, Aragao 8, Hribar 1, Jerala, Turk, Potokar 12, Koleva 9.
Luka Koper: Barič 3, Pethö 10, Kušar, Ferlinc 6, Lucas 7, Jurić, Jotanovič, Jerkovič, Dodič, Kaker 12, Božič.

  

V lanski sezoni so Koprčanke v Braslovčah presenetile odbojkarice Calcita Ljubljane in se uvrstile v finale, v katerem so jih premagale odbojkarice Nove KBM Branika, vendar so bile nato v vseh naslednjih tekmah boljše varovanke Gašperja Ribiča, ki so dobile tudi obe letošnji prvenstveni tekmi. Ljubljančanke so bile pred današnjo tekmo ob Bolgarki Slavini Kolevi, ki je igrala že na turnirju srednjeevropske lige v Poreču, močnejše še za svojo nekdanjo prvo organizatorko igre Teo Lenarčič, ki je po težavah Mojce Božič s kolenom priskočila na pomoč.

Do prvega tehničnega odmora so si ljubljanske odbojkarice na servis Bolgarke Slavine Koleve priigrale pet točk prednosti. V nadaljevanju niza so Koprčanke vzpostavile ravnotežje na igrišču, se aktualnim državnim prvakinjam dvakrat približale na tri točke zaostanka, toda po novem asu, tokrat Oliver Kostić je bilo že 17:10 za Calcit Ljubljano. Že prvo zaključeno žogo za vodstvo z 1:0 v nizih je prispevala Koleva, Ljubljančanke pa so prevladovale v vseh elementih igre.

Drugi niz se je začel z asom Elene Kučej, ki je nato izvajala še tri začetne udarce in šele po polminutnem odmoru gostujočega trenerja Marka Kalca so Koprčanke prišle do prve točke v tem nizu. Tudi v nadaljevanju niza so koprske odbojkarice imele težave na sprejemu, kajti po novem asu Tine Grudine je njihov zaostanek znašal že sedem točk (10:3). Niz je bil odločen po bloku Elene Kučej, saj je ljubljanska ekipa, ki jo je dobro vodila organizatorka igre Cecilia Aragao, prevladovala pa je tudi v bloku povedla za deset točk (15:5). Do konca niza, ki ga je končala Aragaova, so Koprčanke osvojile le še šest točk.

V tretjem nizu so Koprčanke vnesle precej nemira v ljubljansko ekipo, ki je imela na servis Anite Pethö težave na sprejemu in po zaostanku treh točk (3:6) je Gašper Ribič prvič na tekmi vzel polminutni odmor. Njegove varovanke so bile v še večjih težavah po napadu Tine Grudine, ki je končal v avtu, saj so Koprčanke povedle z 10:6. V nadaljevanju niza so se državne prvakinje le zbrale, z blokom Kostićeve izid na 11. točki izenačile, z asom Kučejeve pa že prišle do vodstva s 13:12. Toda po polminutnem odmoru Marka Kalca so Koprčanke po asu Marine Barič in napaki Monike Potokar povedle z 22:17, calcitovke so na 23. točki izid še zadnjič izenačile, a se je zmage v tretjem nizu vseeno veselila koprska ekipa.

Četrti niz se je začel s težjo poškodbo desnega gležnja Baričeve, ki je v bolečinah zapustila igrišče, toda tudi brez nje se Koprčanke niso predale. Calcitovke so sicer na servis Kučejeve povedle s 7:3, toda po dveh zaporednih asih Tine Kaker so na prvi tehnični odmor s prednostjo odšle koprske odbojkarice, ki so po dotiku povedle z 9:7. V igro je v domači ekipi prvič stopila kapetanka Petra Vrhovnik, ki je zamenjala Kolevo in šele to je končno prineslo spremembo v njihovo igro, ki je spet postala bolj zanesljiva na sprejemu in bolj prodorna v napadu. Ob drugem tehničnem odmoru so ljubljanske odbojkarice, tudi po zaslugi odličnih servisov Vrhovnikove, vodile s šestimi točkami prednosti, ki je do konca niza niso več izpustile iz rok. Točko za nov finale Calcita Ljubljane je dosegla Olivera Kostić.

"Za prva dva niza nimam nobenih pripomb, Koprčanke smo dobro 'stisnili', vendar smo v nadaljevanju popustili na servisu in sprejemu, medtem ko so one držale sprejem in to je odločilo niz. Za nameček smo bili še premalo odločni. Na srečo so se v četrtem vrnili v igro, toda, če bomo želeli v finalu biti enakovredni Mariborčankam, se nam to ne bo smelo zgoditi," je tekmo komentiral Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane.

"Šele, ko smo se po dveh izgubljenih nizih sprostili, smo začeli igrati, kot znamo. Naredili smo tudi nekatere taktične spremembe. Škoda, da se je poškodovala Marina Barič, saj imamo zelo kratko klop in zanjo nimamo primerne menjave. To se je potem tudi poznalo v naši igri, sicer bi morda Calcitu tudi v četrtem nizu povzročili več težav. Ampak tako je, to je šport, to se zgodi. Calcitu čestitam na zmagi, čestitam pa tudi svojim igralkam za prikazano igro od tretjega niza naprej. Mislim, da smo bili upravičeno v polfinalu," je po porazu svoje ekipe dejal Marko Kalc, trener Luke Kopra.

V soboto bo na zaključnem turnirju pokala Slovenije v Kamniku ob 15. uri na sporedu prva polfinalna tekma med odbojkarji ACH Volleyja in Panvite Pomgrada, ob 18. uri bo finalni obračun med Calcitom Ljubljano in Novo KBM Braniku, nato pa ob 20.30 uri še drugi moški polfinale med Calcitom Volleyballom in Krko.


avtor: STA
foto: Klemen Brumec
 
 
POŠLJI NOVICO