Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Sanjska sezona za kadetinje

objavljeno dne: 07.08.2013

Slovenska ženska kadetska izbrana vrsta se je včeraj vrnila v domovino s SP na Tajskem, s tem pa je tudi uradno zaključila letošnje nastope na velikih tekmovanjih. Po prihodu smo opravili krajši pogovor s selektorjem reprezentance Jožetom Časarjem.
Naslov svetovnih prvakinj so na Tajskem osvojile odbojkarice Kitajske, ki so v finalu brez izgubljenega niza premagale Američanke, tretje pa so bile Brazilke, ki so, prav tako brez izgubljenega niza, opravile s Perujkami. Razen s Kitajkami so z vsemi tremi udeleženkami bojev za kolajne igrale tudi slovenske kadetinje in Američanke premagale, proti Brazilkam pa so osvojile niz, z malo sreče pa bi lahko tudi drugega, kar bi jim na koncu v njihovi predtekmovalni skupini prineslo celo prvo mesto in lažje nasprotnice v osmini finala. Toda ker so proti Braziliji ostale pri enem nizu, so v zadnjem krogu imele možnost izbire nasprotnic v osmini finala. Strokovno vodstvo se je odločilo, da bodo raje igrali s Perujem, ki so ga na majskem turnirju v Limi premagali v finalu, kot z Italijo, ki jih je na EP gladko premagala.
»S prvenstvom smo zelo zadovoljni, saj smo storili vse, kar je bilo v naši moči, da bi prišli do najboljšega izida. Vem, da je po bitki lahko biti general, ampak če bi še enkrat prišlo do podobnega položaj, bi si še enkrat izbrali nasprotnika, ki naj bi nam najbolj ustrezal. Žal se nam na koncu ni izšlo vse po željah, toda vedeti moramo, da je bila naša skupina na SP najtežja, saj so se kar tri reprezentance uvrstile v četrtfinale, dve pa sta osvojili kolajno. Nam je zmanjkal en niz, ki bi nam prinesel prvo mesto v skupini in s tem lažje nasprotnice v osmini finala. Toda zdaj smo slovensko žensko odbojko dokončno postavili na svetovni odbojkarski zemljevid in le upamo lahko, da se bo to v prihodnosti zgodilo tudi s člansko vrsto,« je po koncu svetovnega prvenstva povedal selektor slovenske kadetske reprezentance Jože Časar.
Zanimivo je, da se v zaključne boje za kolajne ni vmešala niti ena evropska reprezentanca. Še najbližje jim je bila s šestim mestom Srbija, Poljska je bila sedma, Turčija deveta, Italija deseta, Grčija dvanajsta in Slovenija, ki je slavila na olimpijskem festivalu evropske mladine v Utrechtu trinajsta. Ali je bila to posledica utrujenosti, kajti tekmovanje v Utrechtu se je končalo manj kot teden dni pred začetkom SP?
»Dejstvo je, da so imele evropske ekipe v drugem delu svetovnega prvenstva težave z utrujenostjo svojih igralk. Termin za olimpijski festival evropske mladine res ni v najbolj posrečenem terminu, toda po drugi strani je bil za nas nepozaben. Res je, da bi na SP morda dosegli tudi kaj več, toda kdo ve kdaj bomo na evropskih in svetovnih odbojkarskih prizoriščih naslednjič ob koncu tekmovanja poslušali Zdravljico? Dobro, zdaj smo 13. na svetu in olimpijski zmagovalci ... Premagali smo ZDA in se dobro upirali proti Braziliji in tudi druge reprezentance so na nas gledale kot na enakovredne nasprotnike,« je odgovoril Časar, ki se še kako dobro zaveda, da bo že prehod v mladinsko kategorijo bistveno težji, da o tistem v člansko niti ne govorimo.
»Ni kakšnih velikih skrivnosti, kako naprej. Nadaljevati je treba z dobrim delom v klubih, igralkam pa omogočiti čim boljše pogoje tudi v reprezentanci. Že aprila prihodnje leto nas čakajo kvalifikacije za EP in že takrat se bo deloma videlo, kako uspešni bomo v tem prehodu,« je za konec še dejal izredno uspešni selektor slovenske kadetske reprezentance.
Končni vrstni red na SP
1. Kitajska, 2. ZDA, 3. Brazilija, 4. Peru, 5. Japonska, 6. Srbija, 7. Poljska, 8. Dominikanska republika, 9. Turčija, 10. Italija, 11. Tajvan, 12. Grčija, 13. Slovenija, 14. Portoriko, 15. Egipt, 16. Tajska, 17. Argentina, 18. Mehika, 19. Tunizija, 20. Alžirija.
avtor: Miha Štamcar
foto: utrecht2013.com
 
 
POŠLJI NOVICO