Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Slovenske kadetinje prispele v domovino

objavljeno dne: 06.08.2013

Slovenska ženska kadetska reprezentanca se je danes po še enem dolgotrajnem potovanju vrnila v domovino. Na prvem svetovnem prvenstvu v zgodovini slovenske ženske odbojke so osvojile trinajsto mesto, s tem pa zaključile več kot uspešno tekmovalno sezono.
Po pristanku na brniškem letališču jim je vodstvo OZS pripravilo priložnostni sprejem, na srečanju in druženju pa ni manjkalo pohvalnih besed na račun letošnjih uspehov te selekcije, ki se je z zlato medaljo z Olimpijskega festivala evropske mladine v Utrechtu, zapisala v zgodovino kot prva slovenska odbojkarska reprezentanca, ki ji je uspelo osvojiti prvo mesto na velikih tekmovanjih.
»Za vami je fantastična sezona, ki jo ocenjujemo kot izjemno, saj gre za največji uspeh ženske slovenske odbojke doslej. S strani OZS se zavezujemo, da bomo tudi v prihodnje zagotovili maksimalne pogoje za delo, da se na velika tekmovanja pripravite na najboljši možen način. Trud, ki ga vlagate v te športne dosežke je izjemen, odrekanje je res veliko. Glede na to, da ste srednješolke, vas ob treningih, tekmah in potovanjih čakajo še šolske obveznosti, vsi pa se tega zavedamo in zato še bolj cenimo rezultate, ki jih dosegate. Želim vam, da preostanek poletja preživite kar se da sproščeno, da za vsaj nekaj dni odložite odbojkarsko žogo in se posvetite čemu drugemu. V nadaljevanju vas seveda že čakajo klubske obveznosti in želim vam, da sezono odigrate brez poškodb in da svojo igro dvignete na še višji nivo in dosežete rezultate, ki si jih tudi same želite. V prihodnjem letu pa so na reprezentančnem nivoju že nove akcije in novi izzivi. Še enkrat pa iskrene čestitke, prav tako tudi izjemnemu trenerskemu štabu in vašim staršem. Dejstvo je, da v teh starostnih kategorijah kot zveza računamo na pomoč staršev, ker jo zares tudi potrebujemo oz. potrebujete. Verjetno bo nekaj tega ostalo tudi v prihodnje, slej ko prej pa boste tudi ve prišle do kategorije, ko bo celotno breme prevzela OZS. Hvala še enkrat za vse, kar ste naredile za slovensko odbojko in srečno v prihodnje.« S temi besedami je predsednik OZS g. Metod Ropret nagovoril slovensko žensko kadetsko reprezentanco na priložnostnem srečanju na brniškem letališču.
Pohvalne besede za tekmovalne dosežke je dekletom izrekel tudi predsednik strokovnega sveta pri OZS Marko Zadražnik: »Dekleta in vodstvo iskrene čestitke za ta uspeh. Vedno, ko gledam vas ali druge igralke, opažam, da imamo v slovenski odbojki znanje in da so trenerji naredili iz vas izvrstne igralke. To kar ste dosegle na Tajskem menim, da je enako, kot če bi dosegle prvo mesto. Želim vam lepe počitnice, ter da se nove sezone lotite enako zagnano kot teh dolgih priprav. Želim vam čim manj poškodb, ter da boste še velikokrat premagovale take reprezentance, za katere smo doslej samo sanjali, da jih bomo premagali,« je poudaril Zadražnik, v nadaljevanju pa napol v šali dejal:« Zelo sem vesel, da sem pred dolgimi leti, ko se je trener Jože Časar skoraj že lotil udinjati za nogometnega trenerja, našel zanj dvesto besed, da se je premislil in postal odbojkarski trener.«
Slovenski selektor Jože Časar je bil presrečen nad letošnjimi dosežki: «Prvo kar je, bi se zahvalil puncam, da so dale vse kar imajo odbojki. Od počitnic, vikendov.. Vesel sem, da so pričele verjeti od začetka, da smo sposobni narediti rezultat in so pričete to tudi kazati na igrišču. Sam se še niti ne zavedam zlata iz Utrehta. Dejstvo je, da sta bili dve veliki tekmovanji skupaj in nemogoče se je bilo regenerirati, kar so imele težave tudi vse evropske ekipe na Tajskem. Toda v osnovi smo šli v to, da bomo v Utrehtu in na Tajskem dali vse od sebe, kar smo tudi naredili. Dosežka sta taka kot sta. Za Tajsko smo znotraj ekipe malce razočarani, toda trinajsto mesto za Slovenijo ni slab rezultat. Hvala OZS za vso podporo, ki nam jo nudijo in nam stojijo ob strani,« pa je razmišljanje zaključil selektor Časar.
Kapetanka slovenske reprezentance Eva Mori je povedala, da so besede selektorja na prvem zboru reprezentance pred dobrim letom in pol, da drugo leto potujemo na svetovno prvenstvo, požele precej smeha med igralkami: »Ko smo prišli na EP, smo tam pokazale ne sicer vse kar zmoremo, ampak se nam je rezultatsko izšlo. Ko pa smo se uvrstili na SP pa smo šele pričele verjeti v vse to. V Utrehtu sta bili zelo izenačeni skupini in upali smo na medaljo, na SP pa smo šli na >top 8<. To je bila naša tiha želja, ki se nam ni uresničila in malo smo razočarane. Na SP pa smo odšle kot prve Slovenke in tudi trinajsto mesto je lep dosežek,« je zadovoljstvo izrazila podajalka slovenske reprezentance.
Lana Ščuka pa je v zaključku druženja še izdala skrivnost vseh uspehov te generacije:« Tako zame kot soigralke je bilo SP prvo v karieri in prvo tekmo sem igrala s strahom. Toda kot ekipa smo se dobro razumele in vseskozi pomagale ena drugi, kar nam je največ pomenilo. Odlični medsebojni odnosi znotraj ekipe so bili ključ do našega uspeha,« se je na račun odličnega vzdušja v reprezentanci izrekla sprejemalka slovenske izbrane vrste kadetinj.
Generalni sekretar OZS Gregor Humerca je ob koncu druženja povabil celotno reprezentanco na ogled prijateljskega turnirja moških članskih reprezentanc, ki bo konec meseca avgusta v Hočah. Na njem bodo nastopile Danska, Kanada in Bolgarija in ob tej priložnosti se bo vodstvo OZS tudi javno zahvalilo kadetski izbrani vrsti za vse letošnje dosežke.
Slovenska reprezentanca na SP na Tajskem
Igralke: Eva Mori, Lana Ščuka, (obe Calcit Volleyball), Ela Pintar, Ana Bernardi (obe Jesenice), Tina Korošec (Luka Koper), Maja Pahor (Hit Nova Gorica), Saša Zdovc (Prevalje), Saša Đukič (Vital), Katja Mihevc, Katja Mihalinec, Anita Sobočan in Nika Markovič (vse Braslovče).
Selektor: Jože Časar; pomočnik selektorja: Aljoša Jemec; statističarka: Tina Pajančič; fizioterapevtka: Amela Hasanagič; vodja reprezentance: Urška Skaralovnik.
avtor: OZS
foto: OZS
 
 
POŠLJI NOVICO