Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Slovenkam končno trinajsto mesto

objavljeno dne: 04.08.2013

Slovenska kadetska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu na Tajskem na tekmi za končno trinajsto mesto po skoraj dveurnem boju ugnala odbojkarice Portorika. Časarjeve izbranke so se morale po prepričljivi zmagi v uvodnem nizu v nadaljevanju tekme močno potruditi, da so strle odpor svojih nasprotnic.
Slovenija – Portoriko 3:1 (17, -25, 24 ,24)
Nakhon Ratchasima – Dvorana Lipatapanlop Gym. 100 gledalcev. Sodnika: Sasiprapa (Tajska) in Odundo (Kenija).
Slovenija: Mori 7, Korošec, Đukič, Bernardi, Mihalinec 5, Markovič 9, Mihevc 14, Pintar 16, Ščuka 14, Sobočan 10, Zdovc, Pahor – libero. Selektor: Jože Časar.
Portoriko: Alvarez, Valle – libero, Alicea 1, Velazquez, Santos 10, Otero 2, Montero 19, Rivera 2, Miranda 12, Coronel 8, Kuilan 3, Rojas 4. Selektor: Juan C. Rodriguez.
Svojo zadnjo tekmo na letošnjem svetovnem prvenstvu na Tajskem so slovenske kadetinje začele v svoji običajni postavi, z Evo Mori, Anito Sobočan, Lanbo Ščuko, Elo Pintar, Katjo Mihevc, Niko Markovič in prosto igralko Majo Pahor. V tej zasedbi so prvi niz odigrale odlično, saj so prevladovale v vseh elementih odbojkarske igre, predvsem pa v bloku, v katerem je prednjačila Ela Pintar in na servisu. Naredile so tudi izredno malo število lastnih napak, kar jim je tudi prineslo zanesljivo zmago v uvodnem nizu.
Žal nadaljevanje tekme ni bilo več tako prepričljivo. Tudi Portoričanke so popravile svojo igro v bloku. V tem elementu igre se je izkazala Joscelyn Coronel, v napadu je bila nezaustavljiva Genesis Miranda, ki sta imeli največ zaslug, da smo videli napeto končnico drugega niza. V njej so bile bolj zbrane slovenske odbojkarice, ki so še naprej prevladovale v bloku in na servisu.
Tudi tretji niz so bolje začele slovenske kadetinje, ki so na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo treh točk, toda z delnim izidom 9:3 so do prednosti prišle Portoričanke. V slovenski ekipi so se pojavile številne lastne napake, pa tudi blok ni bil več tako učinkovit kot v prvem in večji del drugega niza. Za nameček se je v ekipi Portorika razigrala Patricia Monero, ki je pridno nabirala točke za svojo ekipo. V končnico niza so Portoričanke vstopile s prednostjo petih točk, 22:17, vodile pa so tudi že s 24:19, toda z izjemno serijo so Slovenke izid na 24. točki izenačile. Žal jim je za popolno preobrat zmanjkalo tudi nekaj sreče.
Sredi četrtega niza je vse kazalo na gladko zmago slovenske izbrane vrste, ki je povedla s 15:9, vendar ji to še ni prineslo končnega uspeha. Po novi seriji lastnih napak so nasprotnicam dovolile, da so izid na sedemnajsti točki izenačile, nato pa celo povedle z 20:18. Toda tokrat so se Časarjeve izbranke le zbrale ter z dvema zaporednima točkama izid izenačile, na koncu pa izkoristile svojo drugo zaključno žogo za končno zmago in se od svojega prvega prvenstva svetovnega prvenstva poslovile z zmago in trinajstim mestom.
Ob slovesu s svetovnega prvenstva so se zlasti izkazale v bloku, saj so v tem elementu igre dosegle kar devetnajst točk, pa tudi število štirinajstih asov je lep dosežek, vendar so naredile preveliko število lastnih napak (27), pa tudi učinkovitost v napadu bi lahko bila boljša. A kakorkoli že, trinajsto mesto na svetu je še en lep uspeh slovenskih kadetinj, ki so po zmagi na olimpijskem festivalu evropske mladine v Utrechtu morda pričakovale še kakšno vidnejšo uvrstitev, toda v tekmi osmine finala so bile odbojkarice Peruja tokrat preprosto boljše, kar so dokazale tudi z uvrstitvijo v polfinale.
Izjavi po tekmi
Jože Časar, selektor slovenske reprezentance: »Veseli me, da se s svetovnega prvenstva vračamo z zmago. Reprezentanco Portorika smo si ogledali na tekmi s Poljsko in pokazalo se je, da gre za zelo močno ekipo. Pri obeh ekipah se je videlo, da jih je načela utrujenost, saj je bila to že osma tekma v desetih dneh. Tokrat smo popravili svoj servis, zadovoljen pa sem tudi z igro v bloku. Na koncu bi se rad zahvalil organizatorjem svetovnega prvenstva, ki so pripravili resnično nepozaben turnir.«
Eva Mori: »Zelo smo utrujene od napornega ritma tekmovanja. Temu primerna je bila tudi naša igra, v kateri je bilo preveč nihanj in preveč lastnih napak, toda na koncu smo vseeno uspele priti do zmage. Lepše se je s svetovnega prvenstva posloviti se z zmago, kot s porazom.«
avtor: Miha Štamcar
foto: FIVB
 
 
POŠLJI NOVICO