Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Hočanom še drugo zlato

objavljeno dne: 04.06.2013

Hoče, 01.06.2013 - Da sta naslov državnih prvakov in velik, masiven pokal ostala v vitrinah domače športne dvorane v Hočah, je bila le pika na i novemu odbojkarskemu prazniku, ki so ga s finalnim turnirjem najboljših štirih ekip državnega prvenstva starejših dečkov pripravili člani moškega odbojkarskega kluba Hoče.
Na zaključnem turnirju so zraven domače ekipe iz Hoč nastopile še ekipe ACH Zmajčki iz Ljubljane, Krke in Sip Šempetra. Da finalnega turnirja mladi odbojkarji še dolgo ne bodo pozabili, so poskrbeli tudi gledalci. Na finalni tekmi se je jih je zbralo blizu 600, takšen obisk pa bi jim zavidal marsikateri odbojkar, ki kruh služi v prvi slovenski odbojkarski ligi.
Mnogi so pričakovali, da se bosta v velikem finalu pomerili do zaključnega turnirja še neporaženi ekipi Hoč in ACH Zmajčki, a so se ušteli. Domači odbojkarji so sicer v prvem polfinalu upravičili vlogo favoritov proti Novomeščanom in po vsega dobre pol ure igre slavili s 25:10, 25.12. Predvsem z začetnimi udarci so Štajerci svoje dolenjske vrstnike spravljali v obup. Zalomilo pa se je Ljubljančanom, ki so tako izgubili samooklicani vzdevek »nepremagljivi«. S preudarno igro jih je presenetila ekipa Sip Šempetra, pod taktirko trenerja Dragana Bojinovića pa si zasluženo priigrala vstopnico za veliki finale. Na koncu je bilo 25:16 in 25:21.
Obračun za bronaste medalje se je med najboljšima ekipama zahodne skupine ligaškega dela sprevrgel v pravo pravcato dramo. Bolje so tekmo pričeli odbojkarji Krke. Trener Krke, Andrej Prah, ni smel več taktizirati in je v igro poslal tudi sicer poškodovanega centralnega blokerja Luko Lindiča, ki na polfinalnem dvoboju s Hočani ni igral. Tveganje se je obrestovalo in Dolenjci so dobili uvodni niz s 25:19. Izbranci ljubljanskega stratega Tihomerja Polgarja so v nadaljevanju vendarle dokazali, da je nanje vplivala tudi trema in teža pomembnosti tekem, prikazali nekaj uspešnih akcij v obrambi in bloku ter dobili drugi niz (25:19). Zmajčki so v odločilnem nizu že vodili z 12:8, ko se jim je pričela tresti roka. Igralci Krke so izenačili in celo povedli za točko (13:12). Napeta končnica je vendarle pripadla zmajčkom.
Finale je bil poglavje zase in prava poslastica. Že slabe pol ure pred odločilnim obračunom so se v odbojkarsko lepotico v Hočah zgrinjale kolone navijačev. Znova je bilo videti, da kraj diha z odbojko. »Hop, hop,« je odmevalo že med ogrevanjem obeh ekip. Četudi so Hočani letos že dvakrat premagali vrstnike iz Šempetra, pa je je finale s seboj prinesel težko breme. »Peklensko vzdušje« je v uvodnem nizu zmedlo goste. Izbranci domačega trenerja Boštjana Glodeža so niz dobili gladko s 25:15. Povsem drugačen obraz pa prikazali v drugem nizu. Izkušeni trenerski maček Dragan Bojinović je svojim izbrancem naročil, naj začetne udarce usmerijo proti Mihi Šijancu, kar je obrodilo sadove. Slabši sprejem servisa je posledično vplival na nižji odstotek uspešnih napadov, kar je zadostovalo, da so Šempetrani dobili drugi niz (25:20).
Na krilih svojih navijačev, ki so množično pripotovali v Hoče, so si igralci iz Savinjske doline tudi v tretjem nizu priigrali štiri točke prednosti. Gostitelje je v igro z odličnimi začetnimi udarci vrnil korektor Andrej Ledinek. Sprejemalec Hočanov Miha Šijanec je bil v napadu neustavljiv, čeprav so tekmeci kar nekajkrat vrnili nekaj domala neubranljivih žog in s požrtvovalno igro držali negotov razplet obračuna. Naposled so tudi s pomočjo navijačev Hočani dobili tretji niz s 25:22. Nato pa so nerazumljivo popustili (1:5 in 3:8 v četrtem nizu). Vse dokler na servis ni prišel ponovno Andrej Ledinek. S serijo sedmih zaporednih točk so mladi Hočani prevzeli vajeti igre v svoje roke in povedli 21:18. Vse je kazalo, da je finale odločen, a je sodnik Anton Pevc gestikuliranje domačega trenerja Boštjana Glodeža »nagradil« z rumenim kartonom in kazensko točko. To je izbrance domačega stratega tako zmedlo, da so pustili tekmecu, da jih ujame na 21. točki. Nespametna napaka na sprejemu servisa, ko je žoga, ki bi bržkone končala dobra dva metra izven polja, oplazila sprejemalca Nejca Hribernika, je naposled odločila dvoboj, ki ga je z močnim napadom zaključil Uroš Planinšič. Rajanje na parketu in pred dvorano se je začelo in starejši dečki odbojkarskega kluba Hoče so zasluženo osvojili naslov prvakov, saj v celotni sezoni ne v Sloveniji kot tudi ne v tujini niso izgubili tekme – oddali so celo vsega tri nize v celotni sezoni. Po naslovu med kadeti pa so si Hočani priigrali še drugo zlato v osmih dneh.
Zraven pokalov in bogatih nagrad vsem igralcem ter trenerjem, so organizatorji podelili še nagrade za najboljše igralce. Za najboljšega igralca turnirja so trenerji izbrali Miho Šijanca (Hoče). Njegov moštveni kolega Uroš Planinšič se lahko pohvali z naslovom najboljšega napadalca. Nagradi za najboljšega podajalca in blokerja sta odšli v Šempeter v roke Nejca Marovta in Žige Pušelca. Najboljši libero je postal Vasja Pirc (Hoče).
avtor: OK Hoče
foto: Jan Zelenik
 
 
POŠLJI NOVICO