Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

V polfinalu so odločale glave

objavljeno dne: 03.04.2013

Glede na napovedi izpred sezone so odbojkarji Asteca Triglava najlepše presenečenje prvoligaškega tekmovanja, saj so se s temeljito prevetreno zasedbo vnovič prebili do polfinala, zdaj pa bodo v malem finalu lovili za klub zgodovinski dosežek: odličje. Med tistimi, ki so v dosedanjem delu sezone v kranjskem dresu najbolj izstopali, je zagotovo tudi sprejemalec ANDREJ ŠTEMBERGAR ZUPAN.
Potem ko je v četrtfinalu padel Salonit, so narasli apetiti, tu in tam se je potihem pojavila celo kakšna javna napoved, da bi Triglav lahko snel skalp tudi polfinalnemu tekmecu Calcitu Volleyballu. »Osebno mislim, da so odločale glave. V dvoboj s Salonitom smo šli z miselnostjo, da nimamo česa izgubiti, presenetili smo ga in dobili na levi nogi. Po zmagi v Kanalu smo dobili potrditev, da ga je mogoče ugnati, in posrečilo se nam je še drugič. V prvi polfinalni tekmi v Kamniku pa glave niso bile prave, morda se nam je še vedno poznala četrtfinalna evforija. Pristop ni bil dober, potrebovali smo dva niza, da smo "prišli noter", naposled se nam ni posrečilo, čeprav je bila tekma kar izenačena. V povratnem obračunu glave spet niso bile na mestu, čeprav smo si želeli in se prepričevali, da se da. Verjeli smo v uspeh, dovolj kakovostna zasedba smo, da bi tekmece lahko premagali, a očitno so se oni psihično bolje pripravili, tako da so se brez večjih preglavic prebili v finale,« je po porazu pred nabito polno dvorano na Planini razmišljal Štembergar Zupan.
Z izjemo nekaj izkušenejših igralcev (Sašo Rop, Gregor Perhaj, Simon Bilandžič) je zasedba Triglava mlada in dokaj neizkušena. »Zagotovo se je poznalo, da se nam je v izenačenih končnicah nizov in v napetih trenutkih roka večkrat zatresla, v glavo so se prikradle nepotrebne misli, poznala se je živčnost. A ne le zato, ker smo mlado moštvo, temveč tudi, ker smo odigrali kako težko tekmo manj od Calcita, ki se je brusil tudi v interligi. Ko smo mi prišli na zahtevne dvoboje, ki so se igrali na nož, nismo vzdržali do konca,« poudarja 23-letni in 193 cm visoki Gorenjec in dodaja, da se ekipi zagotovo precej pozna tudi kratka klop. »Vendar pa nam je prav prišlo igranje v zeleni skupini, da so se lahko ključni igralci, ki so bili prej na parketu cele tekme, malce odpočili. Res pa je, da nam v tej sklepni fazi igranja, ko morda komu iz začetne šesterke ne gre in bi si priložnost zaslužila tudi rezerva, manjka daljša klop. V zadnjem času se nam pozna tudi poškodba Jana Klemenčiča, ki bi morda lahko vskočil, a se mu poškodba hrbta vleče že kak mesec.«
Na povratni polfinalni tekmi v Kranju je dobršen del na parketu prebil rezervni podajalec, komaj polnoletni Svit Hafner. »Poudariti moram, da je bil prvi organizator igre Gregor Perhaj bolan, po prvem obračunu v Kamniku ga je kar pobralo, še v petek sploh ni treniral, saj je doma obležal z vročino. Na srečo se je zmogel kolikor toliko sestaviti, da je začel tekmo in pripomogel, kolikor je pač lahko, vendar pa fizično ni vzdržal celega dvoboja. Zato je moral odgovornost prevzeti Svit, ki pa je mlad in neizkušen. Tudi on je dal vse od sebe, a v ključnih trenutkih se je tako njemu kot vsej zasedbi sistem podrl in se nismo mogli več sestaviti,« je še poudaril »Štembi«.
Prepričan je, da je preboj Kranjčanov v polfinale presenečenje zgolj za zunanje opazovalce. »Proti koncu zelene skupine smo namreč začeli igrati na povsem drugačni ravni kot prej, verjeli smo vase in tudi v to, da lahko premagamo Salonit, in izšlo se je. Zato doseženo za nas niti ni bilo tolikšno presenečenje kot za koga drugega, res pa je, da če bi si že na začetku sezone postavili takšen cilj, bi bil morda v naših glavah težje dosegljiv. Polfinale je zagotovo lep uspeh, ni pa še konec sezone. Čaka nas še boj za tretje mesto s Panvito Pomgradom, še zdaleč nismo vrgli puške v koruzo. Zadnji dve tekmi bo treba čim prej pozabiti in se miselno osredotočiti na preostale izzive,« je poudaril mladi gorenjski napadalec, ki celo sezono blesti z izjemno učinkovitostjo (v prvem delu 3., v zeleni skupini 1., v končnici pa 4. v tej prvini).
»Nehvaležno je napovedovati, kdo je boljši in kdo lažje premagljiv, vse ekipe v zgornji polovici lige so namreč zelo kakovostne. Ne le ACH Volley in Calcit Volleyball, tudi Salonit in Panvita imata zelo izkušene in kakovostne igralce, zato se ne da reči, koga bi bilo lažje premagati. Mi – vsi od uprave do zadnjega igralca – bomo seveda dali vse od sebe, poskusili bomo odigrati najboljšo možno tekmo in prikazati najboljšo igro, ki smo jo sposobni, da pridemo do kolajne, ki bi bila za naš klub zgodovinski rezultat,« poudarja Štembergar Zupan, ki – čeravno bi si ga želeli v številnih slovenskih klubih – o prihodnosti trenutno še ne razmišlja: »Ne želim se s tem kakor koli obremenjevati, zaenkrat in do konca sezone sem še vedno stoodstotni triglavan.« Z lastnimi igrami v tej sezoni je zadovoljen, čeprav »je prostora za napredek še ogromno.«
Pri Astecu Triglavu so imeli od jeseni naprej kar nekaj preglavic z iskanjem optimalnega korektorja. Trener Matej Maček je najprej poskusil s siceršnjim blokerjem Simonom Bilandžičem, ga nato zamenjal s Timom Hafnerjem in v zadnjem obdobju na ta igralni položaj vrnil »Bileta«. Je bil tudi Andrej, ki je nekoč že nastopal kot korektor, znova v igri za to mesto? »Ne, moja želja to definitivno ni bila, že od nekdaj sem si želel biti sprejemalec, a v preteklih letih to zaradi specifičnega položaja ni bilo izvedljivo. Zdaj sem že drugo ali tretjo sezono sprejemalec in tega ne želim spreminjati. Kar pa se korektorskega mesta v tej sezoni tiče: najprej smo poskušali z Bilandžičem, ki se je na uvodnih tekmah še malo lovil, kar je normalno glede na to, da je on sicer bloker. Potem smo poskusili s Timom Hafnerjem, je pa Simon vmes večinoma še vedno treniral na korektorskem položaju in se tudi izkazal. Odprta je bila še možnost z Žigo Lužovcem, naposled pa se je izkazalo, da je bil "Bile" najbolj koristen, zato se je trener odločil zanj. Mislim, da je bila to pravilna poteza, saj je v ključnih tekmah, tako v zaključku zelene skupine kot v končnici, korektno opravil svoje delo,« je pogovor zaključil Andrej Štembergar Zupan, ki je na štirih tekmah v končnici skupaj prispeval 64 točk (16 na dvoboj), od tega 4 z asi in 2 z blokoma, privoščil si je 33 lastnik napak, 26-krat pa so ga tekmeci ujeli v bloku.
avtor: Janez Porenta
foto: Kalan Aleš
 
 
POŠLJI NOVICO