Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Do zadnjega kroga nisem bil prepričan, ali bomo prvi

objavljeno dne: 29.03.2013

Prva članska ekipa Calcit Volleyballa je v letošnji sezoni že osvojila naslov slovenskih pokalnih zmagovalk, čez slabe tri tedne pa bo začela še boj za drugi naslov državnih prvakinj. Prvega so osvojile pred tremi leti, ko je ekipo vodil Franci Obolnar. Naslednjo sezono je Franci Obolnar s svojimi varovankami moral priznati premoč Mariborčankam, nato pa je svoje mesto prepustil Olegu Gorbačovu.
A se, kot pravi Kamničan, ni poslovil od kluba, pač pa mu je ostal in je v letošnji sezoni, po letu premora, prevzel delo v mlajših kategorijah in drugo člansko ekipo, ki pa jo v glavnem sestavljajo kadetinje. S kadetinjami se mu žal ne bo uspelo uvrstiti na polfinalni turnir državnega prvenstva, zato pa je z drugo člansko ekipo v nedeljo v Škofji Loki potrdil prvo mesto in se z njo uvrstil v drugo ligo.
Podobno pot, kot jo imate z zdajšnjo drugo ekipo Calcita, ste imeli tudi pred leti, ko ste prvič prevzeli žensko ekipo. S takratno ste pozneje, resda okrepljeno, prišli do prve lige in pozneje celo do naslova državnih prvakinj. V čem je razlika med takratno in zdajšnjo ekipo?
»Ko sem prvič prevzel žensko ekipo, je bila ta že v drugi ligi. Prva ekipa je takrat izpadla iz prve lige, dodali smo ji starejše deklice, ki sem jih do tedaj vodil in izoblikovali smo novo ekipo. Takratna ekipa je bila posrečena kombinacija ambicioznih petnajstletnic in nekaterih izkušenih igralk, med njimi pa so bile tri že res kakovostne igralke (Urša Podlesnik, Leda Strel Kosmač in Tinkara Korošec). Današnja ekipa sicer nima izkušenih igralk, vendar menim, da je na prvi poti.«
Za tekmovanje v 3. DOL velja, da je to v veliki meri tudi poligon za mlajše odbojkarice, saj v njej v glavnem kadetinje in mladinke, toda ne glede nato, je prvo mesto velik uspeh. Že zato, ker moraš biti čez vso sezono v formi. Vi ste vodili praktično vso sezono. Si se kdaj ustrašil, da vam ne bo uspelo?
»V 3. DOL- zahod so nastopale vsaj štiri kakovostne ekipe, ki bi po mojem mnenju lahko uspešno nastopale tudi v 2. DOL. Čeprav smo res večinoma vodili, smo imeli v drugem delu sezone težji razpored, saj smo gostovali pri vseh treh ekipah, ki so nam neprestano dihale za ovratnik. Tako da do zadnjega kroga nisem bil čisto prepričan, ali nam bo uspelo zadržati prvo mesto.«
Tekmovanje v drugoligaški konkurenci bo večji zalogaj tako za sam klub, kot za vašo mlado ekipo. Bo prišlo do kakšne okrepitve?
»Želim si, da bi se vsaj malo okrepili, vendar z mladimi igralkami, ki bi v prihodnosti lahko nastopile v prvi ekipi. Torej bi bil odgovor na vaše vprašanje dvakrat da.«
Vsi uspehi v mlajši kategoriji so sicer dobrodošli in koristni, toda končni cilj je vendarle proizvodnja igralk za prvo ekipo. Žal v prvi ekipi trenutno, razen Urše Podlesnik in Ane Katarine Hribar ni igralke, ki bi bila Kamničanka. So v tokratni generaciji igralke, ki bi čez nekaj let lahko zaigrale tudi na prvoligaški ravni.
»V ekipi je nekaj zelo nadarjenih igralk, ki bi lahko v prihodnosti zaigrale tudi za prvo ekipo, toda največ bo odvisno od njih samih.«
Kaj bi kot trener, ki je bil uspešen tako v mlajših kot v članski kategoriji, svetovali mlajšim igralkam, da uspejo in da bi prišle do tiste ravni, ko bi tudi v članski odbojki imele pomembno vlogo?
»Mislim, da mlajše igralke, ko pridejo k članicam, prehitro izgubijo potreben motiv za dosego višjih ciljev. Moj nasvet je motiv za delo čez celo leto, nenehna tekmovalnost in vztrajnost tudi in predvsem takrat, ko ne gre vse po načrtih. Da pa to zmoreš, moraš imeti odbojko rad.
Pred člansko ekipo je še finale končnice. Vi ste bili pred tremi leti že državni prvak. Kakšno so možnosti odbojkaric Calcit Volleyballa v letošnji sezoni, v kateri so že osvojile pokalni naslov, v polfinalu srednjeevropske lige pa so vendarle morale priznati premoč Novi KBM Braniku.
»Naša prva ekipa ima v letošnji sezoni vsekakor lepe možnosti za osvojitev naslova. Seveda pa ni samo po sebi umevno, da bomo premagali Mariborčanke, ki so skozi sezone zelo napredovale. Zdaj igrajo hitreje, s prihodom Višnje Đurđević so se okrepile na sprejemalskem položaju, bolje tudi servirajo. Vseeno mislim, da je prednost na naši strani, še zlasti, če bomo konkurenčni pri sprejemu servisa, v obratnem primeru pa nas čaka težak boj.«
avtor: Miha Štamcar
 
 
POŠLJI NOVICO