Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

V soboto v Kamniku ne bo tekme

objavljeno dne: 26.03.2013

Čeprav se odbojkarji Astec Triglava po rednem delu prvenstva, v katerem nista igrala ACH Volley in Calcit Volleyball, niso uvrstili v modro skupino, so na prvi polfinalni tekmi končnice državnega prvenstva samo potrdili, da njihov uspeh v četrtfinalu, ko so izločili Salonit, ni bil naključen
Kamničani so se morali v svoji dvorani pošteno potruditi, da so zlomili njihov odpor, zato lahko jutri upravičeno pričakujejo še težjo tekmo. Začela se bo ob 19. uri v dvorani Planina.
Pogled na statistične podatke s prve tekma kaže, da imata obe ekipi še kar nekaj rezerv, in tista ekipa, ki jih bo izkoristila, bo bliže zmagi. Na prvi tekmi sta imeli obe ekipi kar precej težav na servisu, še zlasti to velja za Kamničane, ki so ob štirih asih v mrežo ali izven igrišča poslali kar dvajset žog, medtem ko so Kranjčani za pet asov zgrešili osemnajst servisov. Zato tudi tako veliko število lastnih napak na obeh straneh, 36 kamniških in pet manj kranjskih. Prav tako imata obe ekipi rezerve v napadu – Calcitovci so bili v napadu 41-odstotni, Triglavani 36-odstotni -, medtem ko sta bila oba trenerja lahko zadovoljna s sprejemom, ki je bil pri Calcitu 72-odstoten, pri Triglavu 71-odstoten, še zlasti pa je bil lahko z igro v bloku zadovoljen Marko Brumen, kajti njegovi varovanci so Kranjčane v tem elementu igre zaustavili kar osemnajstkrat, sami pa so se v blok nasprotne ekipe ujeli enajstkrat. Toda sobotna tekma je že zgodovina, statistični podatki pa so tako ali tako pogosto varljivi. Jutri bo popolnoma nova tekma, prednost domačega igrišča pa bodo imeli Kranjčani.
»Dejstvo je, da je bilo na prvi tekmi na obeh straneh veliko napak, toda napake so sestavni del igre. Mi se niti slučajno nismo predali. V jutrišnjo tekmo gremo čvrsto odločeni, da se v soboto še enkrat vrnemo v Kamnik. Čeprav nam kamniška dvorana, pa tudi kamniška ekipa in to ne glede nato, v kakšni postavi je, že od nekdaj ustreza, bo vendarle lažje igrati pred svojimi navijači. Seveda pa samo z njihovo pomočjo ne bomo prišli do zmage. Vse bo odvisno od nas samih. Če bomo prikazali malenkost boljšo igro kot na prvi tekmi, se morda lahko veselimo še ene zmage v končnici,« je pred jutrišnjo tekmo optimistično razpoložen trener Astec Triglava Matej Maček, toda optimistični so tudi v taboru Calcit Volleyballa.
»Ko smo v tretjem nizu padli na servisu, smo zašli v težave. Na srečo smo se v četrtem nizu rešili iz njih in tekmo dobili. Prva dva niza smo igrali še kar dobro, vendar bomo morali jutri našo igro še izboljšati, če se bomo želeli uvrstiti v finale končnice. Na obeh straneh je bilo čutiti nekaj nervoze, oboji smo naredili preveč napak, tako na servisu, kot v napadu. Med sabo se dobro poznamo, saj smo v letošnji sezoni že odigrali nekaj prijateljskih tekem, ki pa so vendarle nekaj drugega kot tekme, na katerih se odloča o finalu končnice. Kakorkoli že, pozabiti moramo na sobotno tekmo in se popolnoma osredotočiti na jutrišnjo. Vemo, kaj smo delali narobe in kaj moramo popraviti. Vem, da nas čaka še ena težka tekma, vendar mislim, da nam v soboto ne bo potrebno s Kranjčani igrati še ene,« v zmago svoje ekipe verjame Jan Brulec, organizator igre Calcit Volleyballa, ki največjo moč Kranjčanov vidi v … : »tem, da ima na sprejemu izkušenega Saša Ropa, ki že vrsto let igra v prvi ligi, v napadu Štemberger Zupana in na zadnjih tekmah tudi razpoloženega Bilandžiča, zelo močni pa so tudi na obeh blokerjih. Skratka, Triglav ima na vseh igralnih mestih dobre igralce, tako da nam ne bo lahko.«
Jan Brulec se je v zadnjih dveh sezonah s Krko boril za obstanek v ligi, v letošnji sezoni pa je s Kamničani tik pred uvrstitvijo v finale končnice, igral pa je tudi v srednjeevropski ligi in v pokalu CEV.
»Zame je bil to velik preskok, kajti velika razlika je, boriti se za obstanek v ligi ali igrati v polfinalu končnice in v Evropi. Zadovoljen sem, da sem pristopil k Calcitu, ki je organizacijsko in igralko pred Krko in imam vse potrebno za svoj napredek. Tekme v srednjeevropski ligi in v pokalu CEV so mi samo koristile, pa ne samo meni, pač pa celotni ekipi. V polfinalu pokala Slovenije nam je žal spodletelo in se nismo uvrstili v finale, tokrat smo čvrsto odločeni, da te priložnosti, ki jo imamo, ne bomo zapravili,« je odločen eden največjih talentov slovenske odbojke, ki je pri dvajsetih letih pravzaprav šele na začetku svoje, verjamemo, da, bogate športne kariere.
Zelo zanimiv bo tudi drugi polfinalni obračun v Murski Soboti. Na prvi tekmi v Ljubljani so se aktualni državni prvaki rešili šele v napeti končnici, v kateri so imeli odbojkarji celo zaključno žogo za zmago s 3:2 v nizih. Ljubljančani so se ubranili, ali nekaj podobnega lahko pričakujemo tudi jutri?
»Panvita je v letošnji sezoni z ACH-jem enkrat že igrala pet nizov, takrat v svoji dvorani, tako da me njihov dobri odpor niti ne preseneča. Če bi Sobočani izkoristili zaključno žogo za zmago, bi bilo ACH Volleyju na povratni tekmi veliko težje, saj bi na vsak način morali zmagati, igrati pod pritiskom pa ni niti najmanj prijetno. Verjetno so se soboški odbojkarji na prvi tekmi iztrošili, medtem ko imajo Ljubljančani na voljo več igralcev, tako da pri njih ni tako velike utrujenosti. Mislim, da bo tudi na povratni tekmi ACH zmagal in se uvrstil v finale,« pa Brulec napoveduje razplet drugega polfinalnega para končnice državnega prvenstva.
avtor: Miha Štamcar
foto: Primož Mahkovec
 
 
POŠLJI NOVICO