Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Tudi ACH Volley je premagljiv

objavljeno dne: 26.03.2013

Ni manjkalo veliko, pa bi odbojkarji Panvite Pomgrada v prvi polfinalni tekmi DP sredi Tivolija zrežirali popolno senzacijo, spravili na kolena favorizirane branilce naslova, igralce ACH Volleyja, in si zagotovili odlično popotnico pred sredinim povratnim dvobojem pred domačimi navijači v Murski Soboti.
Ni se izšlo, so pa sebi in ostalim zasledovalcem ljubljanskega moštva dokazali, da je mogoče – če se ti seveda vse poklopi – parirati tudi močno favorizirani četi trenerja Luke Slabeta. S tem se kajpak strinja tudi kapetan Panvite ANDREJ TOT.
»Niti sami si nimamo česa očitati, razen tega, da se nam je na koncu, v ključnem trenutku, ko bi morali tekmo le še spraviti pod streho, pripetila neljuba napaka. Pa ni bila ne prva ne zadnja v moji karieri ali v karierah soigralcev,« se je Tot dotaknil odločilne akcije v petem nizu dramatičnega maratonskega polfinalnega dvoboja. Tedaj je namreč celo tekmo vrhunski srbski organizator igre Ivan Čolović nanj poslal povsem neposrečeno podajo, s čimer so Sobočani podarili ACH Volleyju drugo zaključno žogo, ki jo je favorizirani gostitelj z blokom Milana Rašića tudi zanesljivo unovčil.
»Vedeli smo, da so tekmeci na majavih tleh, dokazali smo, da se da igrati proti njim. Škoda zamujene priložnosti, toda stvar je zdaj končana, takoj se je bilo treba ozreti na prihodnjo tekmo v sredo pred domačo publiko. Novi dvoboj prinaša nove želje, mi si želimo odigrati še en vrhunski obračun. Mi je pa žal, da nismo dokončali pritiska na Ljubljančane in zmagali že v Tivoliju, saj bi s kančkom več poguma tekmeca prisilili v razmišljanje in v dvom o lastni igri, v Mursko Soboto bi zato prišel malce bolj negotov. Zdaj bo težje, pustili smo jim krila, v sredo pa jim jih bomo ponovno skušali prirezati,« je poudaril 30-letni sprejemalec Panvite Pomgrada.
Da ACH Volley že celo sezono ni ravno na takšni ravni igre, kot jo slovenski ljubitelji odbojke pričakujejo od njega, se strinja tudi Tot: »Vsi si želimo, da bi Ljubljančani v DP delali čisti "raztur", zavedati pa se je treba, da tudi ostali klubi delamo, dnevno treniramo in smo lačni zmag, seveda pa nimamo takšnega kadra, da bi lahko vadili na podobni ravni kot oni. Že Luka Slabe je nekajkrat poudaril, da je ACH Volleyju seveda težko igrati proti realno slabšim ekipam. Sam pa sem že nekajkrat opozoril, da če prideš na parket s pravo energijo in kemijo v moštvu, državnim prvakom lahko pariraš, sicer te dobesedno povozijo kot valjar. Mi smo dokazali, da kljub trem, štirim točkam zaostanka z dobrim servisom in blokom lahko uloviš priključek in v končnicah nizov zaseješ neke vrste paniko v tekmečevo moštvo. Upam, da bomo v sredo znali pripeljati nize tako daleč, da se bodo lomili v končnici, in da bomo lahko iztržili čim več.«
Najhuje pri ACH Volleyju je, da ti povečini ne dovoli igrati in razviti optimalnega napada. »V Tivoliju nam servis uvodoma ni stekel, napada dejansko nismo imeli. ACH Volley je ena tistih ekip, ki te zapira z vseh možnih položajev, ima čvrst blok, v obrambi pobira dosti žog, tako da moraš biti dejansko prodoren in dati od sebe še malenkost več kot le maksimum, da lahko igraš z njim. Uvodoma nam torej servis ni stekel, ker tudi igre nismo imeli. Ko smo začeli uspešno zaključevati napade, ko smo ojačali čvrstost in gotovost na sprejemu, ko je naša igra postala bolj nepredvidljiva, se nam je poklopil tudi začetni udarec. Na tej podlagi smo tudi gradili vsak niz, drugo vprašanje je, ali smo ga dobili ali ne, ali je bila sreča na naši ali na njihovi strani. Mi je tokrat dejansko nismo imeli, kar pa se same odbojke tiče, je bila tekma zanimiva, dostojna te faze končnice,« je pojasnil 196 cm visoki Tot, ki se je v prvi polfinalni tekmi lahko pohvalil z 19 točkami, petimi iz protinapada, dvema blokoma, enim asom in eno napako servisa, 61-odstotnim sprejemom ob štirih spodrsljajih, 34-odstotnim napadom s tremi napakami, tekmeci pa so ga petkrat ujeli v bloku.
Soboška ekipa je dejansko odlična mešanica mladosti (Blaž Ajlec, Mario Koncilja, Uroš Pavlovič) in izkušenj (Andrej Tot, Gorazd Flisar in oba tujca, Ivan Čolović in Milan Mijalković), kljub vsemu so odločale ravno izkušnje in kilometrina, ki so krepko na strani ACH Volleyja. »V petem nizu, ki je vselej loterija, smo si privoščili tehnično napako, ko smo želeli narediti nekaj več. Bil je to nesporazum ob nepravem času in takšne malenkosti odločajo, takih žog je bilo v vsakem nizu kar nekaj, enkrat v prid ACH Volleyja, drugič v našo korist. Žal nam je, toda objokovati zamujene priložnosti nima smisla. Ostaja nam tekma v sredo, nič drugega,« je še dodal kapetan Panvite.
Naposled je spregovoril še o tem, zakaj v udarni postavi soboškega moštva v tej sezoni vse prevečkrat manjka prav od ACH Volleyja posojeni bloker Mario Koncilja. »Mario je imel težave že pred novim letom, ko je šel na operacijo kolena, kar se vsakemu igralcu kajpak precej pozna. Po prelomu leta se je sicer skušal vrniti, zdaj pa ima menda določene težave še z ramo. Če namreč ne skačeš na polno, trpi tudi rama in posledično vse na telesu. Mislim pa, da si njegova zamenjava Uroš Pavlovič zasluži mesto, ki ga ima. Z igrami je dokazal, da je fant, ki ima željo in razume vse skupaj, je pa to zanj pač prva prava sezona v začetni postavi. Ima višino, konec koncev je k odbojki prišel iz košarke, vidi se, da ima pravo motoriko, ki mu je v veliko pomoč. Kar pa se same strukture igre tiče, pa je odbojka definitivno dosti hitrejši šport, ki se ga mora še navaditi. Zagotovo ima še dovolj rezerve. No, k sreči imamo tri enakovredne blokerje, da je bilo mogoče tudi odsotnost Koncilje primerno nadomestiti,« je zaključil Andrej Tot, četrti najučinkovitejši igralec rednega dela DP.
avtor: Janez Porenta
foto: Jure Banfi
 
 
POŠLJI NOVICO