Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Koprčanke nas ne bodo presenetile

objavljeno dne: 19.03.2013

Na četrtfinalnih dvobojih končnice 1. DOL za ženske so se brez izgubljenega niza v polfinale uvrstile samo odbojkarice Calcit Volleyballa, ki so nekaj več težav proti Formis Bellu imele le v obeh tretjih nizih.
Glede na kakovostno razliko med obema ekipama do tega sicer ne bi smelo priti, toda po drugi strani ni nobenega razloga za kakršenkoli preplah. Že v jutrišnji prvi polfinalni tekmi, v kateri bodo Kamničanke gostovale v Kopru – odbojkarice Luke Kopra so zaprosile, če bi prvo tekmo lahko igrale doma -, bo motivacija varovank Olega Gorbačova zagotovo na najvišji možni ravni.
»Že v modri skupini se nam je dogajalo, da som proti slabšim nasprotnicam v določenem trenutku tekme preveč popustile in nasprotnicam dovolile, da so nam vsilile svojo igro. Za zdaj se nam to še ni maščevalo, toda do konca prvenstva se nam to ne sme več dogajati, kajti vse ekipe trenirajo in imajo določeno kakovost in vsakršno podcenjevanje se ti hitro lahko maščuje. Verjamem, da bomo že na polfinalnih tekmah igrale bolj konkretno, brez nihanj v igri in da se bomo še lažje kot v polfinale, prebile v finale končnice. V športu je pogosto tako, da imaš večjo motivacijo proti boljši ekipi, vendar pa bi me morale prav v takšnih tekmah morale dokazati svojo zrelost. Namesto, da bi tekme proti slabšim ekipam vzele kot dober trening, iz katerega se lahko potegnemo kaj koristnega, se v nekaterih nizih po nepotrebnem mučimo. To je zagotovo ena od zadev, na katerih bomo morale v prihodnje biti bolj pazljive,« se je določenih težav v kamniški ekipi glede motivacije dotaknila izkušena Maja Guštin, ki tudi v letošnji sezoni dokazuje svojo kakovost.
Glede nato, da so Koprčanke aktualne slovenske pokalne prvakinje v modri skupini na svojem igrišču enkrat že namučile, bi to moralo biti dovolj veliko opozorilo za kamniške odbojkarice. Tudi zato, ker je koprska ekipa kakovostnejša od Formis Bella, pa tudi od Zgornje Gorenjske, ki jo je z 2:0 v zmagah izločila v četrtfinalu končnice. Marina Barič in Maja Bratož imata na prvoligaški sceni navkljub mladosti že kar nekaj izkušenj, Tina Kaker, Dajana Lucas, Tina Korošec, Nuša Ferlinc pa so igralke, ki šele prihajajo. Mlado koprsko ekipo vodi Marko Kalc, nekdanji selektor slovenske ženske reprezentance, ki ima izkušnje tudi iz italijanske odbojke.
»Marko Kalc je vsekakor kakovosten trener, ki zna iz vsake ekipe iztržiti največjo vrednost. Tudi sicer imajo Koprčanke simpatično ekipo, ki navkljub mladosti igra dobro odbojko in zame njihova zmaga proti Jeseničankam ni nikakršno presenečenje. V Kopru smo v letošnji sezoni z njimi že imele težave, čeprav smo prva dva niza, dokler smo se držale dogovora, gladko dobile, nato pa smo dopustile, da so se Koprčanke razigrale, in ko so videle, da smo tudi me ranljive, smo zašle v težave. Na koncu smo tekmo sicer dobile, toda ta tekma je vsekakor dober opomin za nas,« spoštuje jutrišnje nasprotnice blokerka Calcita.
S Koprčankami so Kamničanke v polfinalu končnice igrale že v lanski sezoni in prav v gosteh so z njimi eno tekmo tudi izgubile. Na srečo so zmagale na obeh domačih in se uvrstile v finale, kjer naj bi se tudi v letošnji sezon pomerile z Novo KBM Branikom, ki se je na prvi četrtfinalni tekmi končnice namučila v dvoboju s Hitom Novo Gorico, na drugi, v gosteh pa so brez težav prišle do zmage. Podobno kot odbojkarice Alianse proti Kemi iz Puconcev.
»Mariborčanke so se pred začetkom končnice popolnoma osredotočile na zaključni turnir srednjeevropske lige, na katerem so se motivacijsko in čustveno izpraznile. Res je, da so jih novogoriške odbojkarice na prvi tekmi namučile, toda to je vzorec, ki se po takšnem uspehu, kakršnega so Mariborčanke v srednjeevropski ligi dosegle, rad ponavlja. Ker gre za mlajšo ekipo, pa je to še bolj normalno. Sicer ima tudi Aliansa mlado, nadarjeno ekipo, toda prednost je v tem polfinalnem paru vendarle na strani Branika,« Guštinova v finalu končnice državnega prvenstva, ki se bo začel po tritedenskem odmoru, 13. aprila, pričakuje mariborske odbojkarice.
»Po svoje bo tri tedenski odmor prišel kar prav, kajti v zadnjem času so si tekme sledile ena za drugo, tako da niti nismo imele časa, da bi v miru trenirale. Zdaj bomo imele dovolj časa, da obnovimo telesno moč in popravimo svojo igro, kajti ne glede nato, da se nam v srednjeevropski ligi ni izšlo in da smo v polfinalu morale priznati premoč Branika, trdno verjamem v to, da imamo najboljšo ekipo v Sloveniji. Prepričana sem, da bomo to tudi dokazale,« je pred odločilnimi boji v končnici državnega prvenstva prepričana blokerka Calcit Volleyballa.
avtor: Miha Štamcar
foto: Primož Mahkovec
 
 
POŠLJI NOVICO