Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Naslov ostal v Žužemberku

objavljeno dne: 16.01.2013

V nedeljo, 13.1.2013 se je v prijetnem športnem vzdušju Dvorane Tabor v Mariboru odvijalo finale državnega prvenstva Slovenije za mladince. Sodelovale so ekipe OK Žužemberk, OK Calcit Kamnik, OK Sip Šempeter in domača ekipa OK Maribora.
V prvi polfinalni tekmi sta se za vstop v finale pomerili ekipi iz Kamnika in domačini . Če bi morali z enim stavko opisat prvo polfinale bi se ta glasil« Brata Štern : Maribor 2:0«. Po začetnem tipanju obeh ekip so do prve občutne prednosti prišli gostje ob prvem tehničnem odmoru in sicer 8:5. Prednost so z odličnimi napadi bratov Štern še višali in na drugem tehničnem odmoru že vodili 16:9. Žiga in Tonček sta bila še naprej neusmiljena do Mariborčanov in set pripeljala do končnega rezultata 25:17.
Tudi drugi niz so bolje pričeli Kamničani, ter z napadom in predvsem dobrim blokom povedli 8:5. V nadaljevanju so se prebudili Mariborčani ter z uspešno igro v polju in učinkovitimi napadi uspeli izenačit na 11:11 in celo povest 13:11 in 14:12. Na drugi tehnični odmor so odšli Mariborčani z prednostjo 16:13. Rezultat na semaforju je kazal 20:17 in ko je že kazalo da bo o finalistu odločal tretji niz se je prebudil Tonček Štern ki je z sedmimi točkami pokopal upanje domačinov o finalu. Niz se je končal z rezultatom 25:21.
Drugo polfinale med Šempetrom in Žužemberkom je bilo bolj napeto predvsem v končnici tekme. Prvi niz se je pričel z previdno igro obeh ekip do rezultata 4:4 nato pa so si Žužemberčani priigrali prednost štirih točk in na prvi tehnični odmor odšli z rezultatom 8:4. To se je kasneje izkazalo kot odločilna prednost v tem nizu,kajti nadaljevali so v ritmu točka za točko in prvi niz zmagali z 25:19. Tudi drugi niz so bolje pričeli igralci iz Žužemberka ter povedli z 3:1 in kasneje 10:8. To vodstvo je prebudilo Šempetrane ki so z delnim izidom 8:2 odšli na drugi tehnični odmor z prednostjo 16:11. V tem ritmu so nadaljevali do konca niza katerega so zmagali 25:19.
Tretji niz ki je odločal o potniku v finale je postregel z vso lepoto odbojkarske igre in tudi na žalost z nezbranostjo glavnega sodnika ki je direktno vplival na končni izhod tekme. Ekipi sta se menjavali v vodstvu skozi celoten niz in nobena si ni priigrala občutne prednosti, le na koncu niza so si Žužemberčani priigrali dve točki razlike (13:11 in 14:12).Šempetrani so znižali na 13:14 in na servis je odšel Brus ter z odlično plasiranim servisom zadel sam kot igralnega polja. Glavni sodnik srečanja je bil verjetno edini v Dvorani Tabor ki je to žogo videl izven igrišča in zmago prisodil Žužemberčanom.
Po burnem polfinalu je sledila tekma za tretje mesto, katero so Mariborčani pričeli zelo nepovezano in Šempetrani so prišli do vodstva 8:4. To prednost so obdržali tudi do drugega tehničnega odmora(16:12). Z serijo treh točk so Mariborčani znižali vodstvo Šempetra na 16:15 , vendar so gostje ostali zbrani in z dobrim blokom in napadom nizali točko za točko ter zmagali prvi niz 25:20. Tudi drugi niz so bolje pričeli odbojkarji iz Šempetra,ki so povedli 3:0 ter odšli na prvi tehnični odmor z prednostjo dveh točk 8:6. Sledil je hud boj za vsako točko in na semaforju je pisalo 16:15 za Maribor. Gostujoča ekipa je izenačila na 19:19,sledila je serija šestih točk Maribora in drugi niz je pripadal domačinom 25:19.
Odločilni niz v boju za bronasto odličje je boljše pričel Maribor in si priigral prednost dveh točk 5:3 in 6:4. Pri rezultatu 7:4 so gostujočega trenerja prisilili da poseže po polminutnem odmoru. Odmor je imel dober učinek saj so Šempetrani izenačili na 8:8. Domačini se niso ustrašili naleta gostov,prav nasprotno ,odgovorili so na najboljši možen način in z delnim izidom 3:0 povedli 11:8. Da bodo mariborski mladinci drugo leto zapored bronasti je z točko poskrbel organizator igre domačinov Zidar.
Veliki finale med Kamnikom in Žužemberkom je napovedoval borbo za vsako točko in tako je tudi bilo. Dve uri trajajoča borba obeh ekip je dokazala da sta si obe ekipi zaslužili to finale. Uvodni niz so bolje pričeli Žužemberčani in povedli 12:5. Da se prvi niz ne bo končal po željah Žužemberčanov ,sta poskrbela brata Štern in z serijo dobrih napadov vrnila ekipo Kamnika v igro za zmago v prvem nizu. Z odličnim servisom Kočevarja in slabim sprejemom Drobniča so Kamničani izenačili rezultat na 23:23,niz pa je zaključil z uspešnim blokom kdo drug kot Žiga Štern. Tudi drugi niz so bolje pričeli Žužemberčani in povedli 4:2 , toda na prvi tehnični odmor so odšli z točko prednosti Kamničani. Sledila je boljša igra Žužemberka, ki si je priigral prednost 19:14. Sledil je nalet Kamnika vendar kaj več kot približat se na točko zaostanka (21:20) jim ni uspelo . Drugi niz se je končal z zmago Žužemberka 25:21.
Tretji niz se je pričel z igro točka za točko do rezultata 11:11. Sledila sta uspešna bloka Kočevarja ter uspešna napada bratov Štern in vodstvo Kamnika 14:11. Vztrajni Žužemberčani so znižali rezultat na 16:15,toda to je bilo tudi vse kar so lahko naredili v tem nizu. Kamničani so se razigrali in niz mirno privedli do končne zmage 25:17.
Četrti niz ki bi lahko pomenil tudi zadnji so bolje pričeli Kamničani ter povedli 2:0, sledil je preobrat Žužemberka in vodstvo 5:2,ter izenačenje izida na 9:9. Delni rezultat 9:3 je bil ta z katerim so si mladi Žužemberčani priigrali odločilno prednost v četrtem nizu,ter ga mirno zaključili z rezultatom 25:21. Sledil je odločilni peti niz ki je odločal o naslovu prvaka. Ekipi sta se menjavali v vodstvu do rezultata 8:8 in prav nič ni bilo čutiti da bo katera popustila. Takrat pa je vajeti v svoje roke vzel kapetan Vidmar in z štirimi od zadnjih sedem točk priboril končno zmago in naslov državnih prvakov svoji ekipi. Žužemberčani so drugo leto zapored dokazali da so najboljša EKIPA v mladinski kategoriji.
avtor: OK Maribor
foto: Bojan Javornik
 
 
POŠLJI NOVICO