Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

To je bilo zadnje opozorilo!

objavljeno dne: 07.09.2009

Pogovor s kapetanom reprezentance Tinetom Urnautom in izjave nekaterih igralcev ob zaključku nastopov slovenske reprezentance na EP v Turčiji.
TINE URNAUT
Prvenstvo se za vas ni zaključilo tako kot ste si želeli. Med vsemi igralci ste vi eden tistih, ki mu je z obraza moč razbrati zelo veliko razočaranje.
Zagotovo se ni končalo tako kot smo si želeli. Žal na to prvenstvo, podobno kot na tisto pred dvema letoma, nismo prišli dovolj pripravljeni, kar se je pokazalo na prvih dveh tekmah s Španci in Slovaki, le na zadnjem srečanju z Grčijo smo pokazali neko željo, borbenost. Toda naša igra žal ni bila na nivoju, s katerim bi bili lahko konkurenčni ekipam v naši skupini.«
Na prvih dveh tekmah ni bilo videti pravega žara, volje, medtem ko je bilo na srečanju z Grki to vednarle zaznati. Zakaj take razlike od tekme do tekme?
Razlogov je lahko zelo veliko. V vsaki reprezentanci mora tisti, ki jo sestavlja in ki jo postavlja igrišče, najti pravo kemijo. Na igrišče pa mora postaviti tisto ekipo, ki igra najboljše v tistem trenutku, se bori en za drugega in lahko pokaže najboljše kar zmore. Žal smo mi zelo veliko menjavali, naša uigranost ni bila na dovolj visokem nivoju, pa tudi posamezni elementi, ki so posledica te kemije v ekipi, niso bili na dovolj visokem nivoju, da bi lahko dosegli kaj več.
Na začetku priprav v Mariboru je Dragan Radović, ki ga zaradi poškodbe žal ni bilo tu v Turčiji, na vprašanje, ali je čas za prvo zmago Slovenije na evropskem prvenstvu odgovoril: »Definitivno čas, zdaj ali pa nikoli!«. Ste tudi vi tako črnogledi?
Opozoril slovenski reprezentanci je bilo že zelo veliko in mislim, da je to res zadnje opozorilo. Če se ne bo začelo po tej akciji delati drugače, bo največji uspeh slovenske reprezentance uvrstitev na evropsko prvenstvo in upanje na kakšno zmago na prvenstvo in prav nič več.
Pogosto je govora o mladi in nadarjeni slovenski generaciji, katere član ste tudi vi. Ta generacija je bila četrta na evropskem prvenstvu, z malce smole deveta na svetovnem. Obstaja bojazen, da ta generacija zamre, če se z njo ne bo pravilno delalo?
Lahko imamo v mladinski konkurenci še tako dobro reprezentanco, to nič ne pomaga, če se ne dela sistemsko za par let naprej, da bo ta reprezentanca sposobna odmevnih dosežkov tudi v članski konkurenci. Tudi če je to diamantna reprezentanca, brez dela ni jela in če se ne bo nekaj spremenilo, bo tudi kvaliteta naše mladinske reprezentance splavala po vodi in bomo žal le še ena generacija, ki je imela potencial in iz tega potenciala ni bilo nič.«
Dobro poznate kvalitete in karakterje svojih kolegov. Ali ta reprezentanca potrebuje močno, morda tujo roko? Kdo lahko »ukroti« te igralce in vas popelje do odmevnejših rezultatov?
Reprezentanca zagotovo potrebuje drugačno delo kot je bilo do sedaj. Ali je to strokovna pomoč iz tujine, ali se da kakega strokovnjaka najti med Slovenci, to ni na nas igralcih, da o tem odločamo. Kot smo že večkrat povedali, si mi želimo delo na nivoju ostalih reprezentanc. Vsako poletje smo pripravljeni trenirati, se odpovedati našim počitnicam in še kaj za to reprezentanco. Toda, če se stvari ne bodo spremenile, se bojim, da bo naslednje evropsko prvenstvo zgledalo tako kot to v Turčiji.
Mitja GASPARINI
Korektor slovenske reprezetance: Nisem se naigral, tako da sem kar jezen, poleg tega pa še odhajamo domov. Na tem prvenstvu smo imeli katastrofalen servis, saj smo na dveh tekmah dosegli le en as. Česa takega še nisem doživel, sploh pa ne v ekipi, v kateri je servis glavno orožje, tako kot je to pri nas, saj nam višina ne omogoča tega, da bi bili, na primer najboljši v bloku. Eden od vzrokov, da smo igrali slabo, je tudi v tem, da ni bila znana udarna šesterka, a to je le eden od vzrokov. Ponavadi se nekaj igralcev bori za dve mesti, ogrodje pa je postavljeno, pri nas pa smo tako na pripravljalnih tekmah kot tudi na prvenstvu precej menjali. Predvsem na prijateljskih tekmah so te menjave bolj spominjale na hokejske kot pa na odbojkarske. Dejstvo je, da imamo dva zelo dobra podajalca, Tomija Šmuca in Dejana Vinčiča, vendar imata različen način igre, tako da smo se – ko smo se navadili na enega – zaradi menjav prilagajali na drugega, kar pa ni lahko, še težje pa je potem konkurirati ekipam na tako visoki ravni kot je na evropskem prvenstvu.
Matija PLEŠKO
Sprejemalec slovenske reprezentance:
- o evropskem prvenstvu in krivdi za neuspeh:
»Že pred začetkom prvenstva sem poudaril, da je uvrstitev na evropsko prvenstvo uspeh. Samo prvenstvo pa smo gledali z nekoliko drugačnimi očmi in tudi naglas povedali, da si želimo prve zmage in preboja v naslednji krog. Tako je tudi prav, saj v športu moraš biti ambiciozen. Skupina nam je omogočala preboj v drugi del tekmovanja. Ni bila slaba, nikakor ne, bila pa je najlažja v primerjavi z vsemi ostalimi na tem prvenstvu. Igralci, ki smo stopili na igrišče, nismo storili tega, kar se je od nas pričakovalo. Dejstvo je, da na prvenstvu v vseh ekipah sodelujejo preverjeni igralci, ki igrajo v najboljših klubih in znajo izkoristiti vsako napako in vsako šibko točko nasprotnika. Na vaše vprašanje, ali smo res krivi le igralci, pa bi dejal le, da sem jaz prvi, ki se posujem s pepelom, saj smo igralci tisti, ki igrajo in kar lahko prevzamem nase to tudi storim, saj vem, da sem zmožen igrati bolje, o selektorjevi krivdi pa ne bi razpredal, o tem naj govori on sam. Sam lahko govorim o rezultatskih dosežkih in še enkrat bi poudaril, da je bila uvrstitev na evropsko prvenstvo za malo Slovenijo uspeh, to kar smo prikazali in dosegli v Turčiji pa neuspeh, saj smo ciljali na prvo zmago in na uvrstitev v naslednji krog.«
- o pripravah na evropsko prvenstvo:
»Zveza se je potrudila po svojih najboljših močeh. Če pa je naš najvišji domet v tem smislu, da gremo na Kopaonik in tam igramo trening tekme z ne povsem prvo postavo ruske ekipe, ki cilja na sredino lestvice v ruski ligi, potem je tak tudi izplen. Jasno je, da bi bilo bolje, da bi bilo tekme za trening bolje igrati z močnimi ekipami, ki bi nastopile v najboljših postavah, se udeležiti močnega turnirja ali ga organizirati doma, toda vsi se zavedamo, da vse to stane. Seveda bi bilo bolje igrati pripravljalne tekme v dvoranah s 5.000 – 10.000 sedeži proti ekipam Rusije in ekipam podobnega ranga, kar ti že takoj da vedeti, kako visoko lahko posežeš. Ko pa damo na tehtnico trening tekme z Romunijo in pa trening tekme z ekipami, ki so na tem prvenstvu, pa stvari postanejo neprimerljive. Povedal sem že, zveza se je trudila po najboljših močeh, vsi pa vemo, v kakšnem stanju je.
Tomi ŠMUC
Organizator igre slovenke reprezentance: »Jaz osebno lahko rečem, da sam nisem bil v vrhunski formi na tem prvenstvu, zato sem že pred prvo tekmo dejal, da se bojim, če bomo lahko držali visok ritem ves čas igre. Kdo je kriv za to, po pravici povedno ne vem, ker smo prevečkrat stali na igrišču v različnih postavah, praktično vsi smo krivi, saj smo vsi, razen Čebrona, igrali na tem tekmovanju, mogoče bi bilo lažje, če bi celo prvenstvo igralo 7 ali 8 igralcev in bi potem lahko dejali, da ti niso dovolj dobri in da bomo v prihodnje dali priložnost komu drugemu. Sam, kot sem že dejal, nisem bil v dobri formi, nisem se dobro počutil, mogoče je krovo to, da je bila dolga pavza, poleg tega nisem pričakoval vpoklica v reprezentanco. Seveda sem vedno pripravljen pomagati reprezentanci, toda tokrat so bile priprave zame, ki sem bil vpoklican naknadno, po odpovedi Roka Satlerja, in za tiste, ki so imeli daljšo pavzo prekratke. Evropsko prvenstvo, ki je po mojem mnenju še močnejše od svetovnega, je morda za nas še vedno nekoliko previsoko oziroma pretežko. Sam se tudi v prihodnje še vidim v reprezentanci, vprašanje pa je, če me vidijo tudi drugi. Mogoče pri selektorju Hribarju nimam toliko zaupanja kot bi ga imel pri kom drugem. Če bo prišel kdo drug, če mi bodo plani vnaprej malo bolj jasno predstavljeni, zakaj ne bi sodeloval v reprezentanci. Saj lahko pogledamo povprečno starost podajalcev na tem prvenstvu, vidimo da je višja kot sem star sam.«
avtor: press OZS
 
 
POŠLJI NOVICO